KRISTIANSAND: Den private skolen i Randesund drives med base i det tidligere hurtigruteskipet MS Sjøkurs. Skolen har 60 elever fra flere fylker og mottok i fjor 15,5 millioner kroner i offentlig støtte.

Et dokument som Fædrelandsvennen har fått tilgang til, viser at skolen har måttet punge ut etter en sak med en elev.

Gutten hadde gjennomført det første skoleåret med Vg1, men ble ved opptaket i 2011 ikke tatt opp til Vg2. Etter dette skal han ha varslet skolen om at han ville ta rettslige skritt.

Han sendte også klage til Fylkesmannen i Vest-Agder. Der ble skolens vedtak om ikke å ta opp eleven opphevet.

Likevel endte saken med et forlik der skolen betalte 87.000 kroner i erstatning til eleven.

Rune Tomelthy Teisrud, administrerende direktør for stiftelsen Sørlandet Seilende Skoleskibs Institution. Her sammen med dagens rektor for den maritime videregående skolen, Gyrid Grønlid. Foto: Lars Hoen

— Taushetsbelagt

Rune Tomelthy Teisrud er administrerende direktør for stiftelsen Sørlandet Seilende Skoleskibs Institution som driver den videregående maritime skolen. Han vil ikke kommentere forliket.

— Som alle forlik er også dette taushetsbelagt. Begge parter har forpliktet seg til å holde taushetsplikten, sier Teisrud til Fædrelandsvennen.

Han kan imidlertid avkrefte at forliket er dekket av de offentlige pengene Sørlandets maritime videregående skole mottar.

— 85 prosent av driftsinntektene våre kommer fra det offentlige. 15 prosent må vi tjene inn selv. I tillegg sitter vi igjen med 500-600.000 kroner fra sommerdriften av skipet, sier Teisrud.

Flere rettstvister

I årsmeldingen for 2011 oppgir stiftelsen at de har tre pågående rettstvister per 31. desember 2011. — Hvor mange andre tvister er nå løst med forlik?

— Det har jeg ingen kommentar til utover det som står i årsmeldingen. Der er det oppgitt tre tvister, og en er altså løst med forlik, sier Teisrud.

I 2012 har stiftelsen fått nok en konflikt i fanget. Som Fædrelandsvennen skrev i tirsdag, har eks-rektor ved den maritime videregående skolen, Eli Fjermeros, stevnet stiftelsen med påstand om usaklig oppsigelse.

Svak økonomi

Sørlandet Seilende Skoleskibs Institution har i flere år slitt med svak økonomi. I fjor endte underskuddet på 322.184 kroner. Rune Tomelthy Teisrud opplyser til Fædrelandsvennen at det også i år vil bli underskudd.

— Har dere økonomi til å ta disse rettstvistene?

— Der er satt av penger i budsjettet til dette, sier Teisrud.

I årsmeldingen for 2011 blir det opplyst at det er avsatt 432.500 kroner til tvistene.

— Hva tenker du om den negative omtalen skolen nå får?

— All negativ omtale er jo ikke bra for en skole som gir gode resultater. Vi har ingen drop outs, og alle de som går Vg2, får lærlingkontrakter i handelsflåten, sier Rune Tomelthy Teisrud til Fædrelandsvennen.