KRISTIANSAND: Utdanningsforbundet lokalt i Kristiansand varsler nå kamp mot kommunen for å få den kvinnelige lærervikaren tilbake i arbeid.

— Man kan nok spørre seg om dette ville skjedd i mange andre kommuner. Det ligger en moralisme bak dette, i ordets verste forstand, og det er viktig å få etablert at siste ord i denne saken ikke er sagt. Hun skal ikke bli stemplet som en uegnet lærer, sier hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Kristiansand, Terje Byholt.

Spilte i voldsfilm

Fædrelandsvennen brakte mandag nyheten om at lærevikaren, som er ansatt ved en skole i Kristiansand, er tatt ut av arbeidet og ikke får fortsette ved skolen. Bakgrunnen er at det kom inn foreldreklager etter at elver hadde googlet læreren, og funnet ut at hun har spilt i en kortfilm med stiliserte og overdrevne sex- og voldsscener; en såkalt splatterfilm.

Rektor ved skolen ønsker ikke å kommentere saken, men oppvekstdirektør Arild Rekve sier at han støtter rektorens valg om å ta henne ut av undervisningen.

— Kan få konsekvenser i lang tid

Terje Byholt synes at skoleledelsen og Kristiansand kommune har opptrådt svært kritikkverdig.

— Hun er nå fullstendig utstøtt, og det er alvorlig. Det kan få konsekvenser for henne i lang tid fremover dersom dette står seg, sier Byholt, og fortsetter:

— Skolen treffer helt feil med vurderingen sin. Rektor burde ha pratet med foreldrene som klaget, og fortalt om bakgrunnen for filmen og hva som har skjedd. Da hadde dette vært glemt om noen dager, sier han.

Utdanningsforbundet vil nå yte kvinnen juridisk bistand for at Kristiansand kommune skal omgjøre vedtaket, og at hun snarest mulig skal få komme tilbake og undervise ved skolen igjen.

— Hun lønnes ut vikariatet, men i praksis har hun nå fått yrkesforbud - og det på helt feil grunnlag. Hun frykter nå for sin fremtid i læreryrket, sier han.

- Forsøkte å slette sporene

Byholt sier at han ble gjort oppmerksom på saken torsdag, og at han da sendte et brev til skoleledelsen og til oppvekstdirektør Arild Rekve, der han varslet at forbundet tar tak i saken.

— Hun måtte pakke sammen og gå på dagen, og det kan nå bli svært vanskelig for henne å finne ny jobb som lærer i Kristiansand eller andre steder i framtida. Dersom arbeidsgivers versjon av dette blir stående som riktig, så vil det være svært skadelig for henne.

Byholt forteller at kvinnens versjon av saken er at hun for fire år siden gjorde noen private opptak med de to produsentene, og at disse klippene ble klippet til en kortfilm for to år siden. I 2011 ble filmen gitt ut på dvd, og publisert på nett. Kvinnen har etter dette tatt kontakt med Google, nettstedet slettmeg.no og andre for å forsøke å fjerne alt som kan knytte hennes navn til filmen.

— Hun har gjort alt hun kan for å fjerne sporene, men har ikke lyktes med det. Hun var ikke klar over at klippene skulle bli en film, og trodde det kun var et hobbyprosjekt, sier Byholt.

Rask prosess

Det var foresatte som først klaget forholdet inn til skoleledelsen, som så reagerte kjapt. Byholt beskriver prosessen fra klagen kom inn til kvinnen måtte gå som bemerkelsesverdig hurtig.

— Mandag ble det første varselet sendt ut til de foresatte, og tirsdag ble kvinnen fratatt arbeidsoppgavene sine. På onsdag ble hun kalt inn til et møte med rektor der det ble gjort klart at hun ikke lenger er ønsket i stillingen. De kan ikke ha brukt mye tid på å sette seg godt inn i saken.

Byholt sier at han aldri tidligere har fått en lignende sak på skrivebordet, men at saken er prinsipielt viktig og kan sette en viss presedens.

— Prinsipielt er dette en viktig sak, og det vil dukke opp lignede saker for folk med utsatte jobber. Alle skal ha et rettsvern, og det har denne kvinnen ikke hatt etter min oppfatning, sier han.

- Hun visste det ble film

Fædrelandsvennen har pratet med en av filmens to produsenter. Han sier at læreren var fullt klar over at hun lagde en spillefilm som senere skulle publiseres.

— Vi hadde lydmann, fotograf og produksjonsstøtte. Vi øvde inn alle scenene og spilte inn filmen over to dager. Alle visste at dette skulle ut på video, inkludert henne, sier han.

- Ulike syn

Lederen av foreldrenes arbeidsutvalg ved skolen (FAU) sier til Fædrelandsvennen at rektor har informert på en ryddig måte, og at rektoren har handlet på en tydelig måte. Men ikke alle på skolen er enige i behandlingen læreren har fått.

— Blant elever og foresatte på skolen er det ulike syn på saken, og det vil aldri være full enighet om hvordan en slik sak skal behandles, sier utvalgslederen.