OSLO: — Det er naivt å tro at dette fører til bedre likestilling. Det fører Sørlandet og resten av landet mange skritt tilbake, sier Per Sigurd Sørensen, ordfører i Kristiansand.

Han er svært kritisk til vedtaket et overveldende flertall på Høyres landsmøte gikk inn for i går- å fjerne fedrekvoten.

Hater å bli styrt

— Hvis det overordnede målet er å styre samfunnet i en bestemt retning, må en ha noe å styre det etter, sier Sørensen.

Varaordfører i Lindesnes, Janne Fardal Kristoffersen kunne ikke vært mer uenig.

— Dette er Høyres ideologi, at man skal kunne bestemme selv. Jeg kan ikke fordra overstyring. Vi må ha tillit til at familien klarer å gjøre slike valg selv, sier hun.

— Men vi har langt å gå for å nå likestilling i samfunnet. I en ideell verden hadde dette kanskje ført til bedre likestilling, men vi er ikke der ennå, sier Sørensen.

— Nei, men jeg mener det er mange andre viktige grep vi kan gjøre for å bedre likestillingen. Da tenker jeg først og fremst på mindre deltid, sier Fardal Kristoffersen.

Unge menn

— Det er ikke litt naivt å tro at dette skal bedre likestillingen?

— Nei, det er ikke menn på 50-60 år vi snakker om. Det er dagens unge menn, sier Fardal Kristoffersen.

— Men det handler om en kultur i arbeidslivet, der arbeidsgiver vet at mannen skal ha persmisjon, sier Sørensen.

— Men Per Sigurd, kvinner har alltid måttet kjempe for sine rettigheter til permisjon. Mannen må kunne ta én kamp mot sin arbeidsgiver, sier Fardal Kristoffersen.

Per Sigurd Sørensen fikk sitt første barn i 1980. — Jeg fikk kjeft fordi jeg kom for sent på jobb den dagen barnet ble født, sier Sørensen.

Gitmark i perm

Peter Gitmark er enig med Janne Fardal Kristoffersen. Han skal selv ha tre måneder pappapermisjon i sommer.

— Jeg gleder meg enormt. For meg var det mest praktisk å legge permisjonen til perioden når Stortinget har ferie. Nå har Julia blitt fem og en halv måned, og er litt mindre avhengig av mor.

— Kunne du tenke deg å hatt lenger permisjon?

— Absolutt. Hadde ting vært annerledes hos oss hadde vi kanskje delt det på midten. Men vi fant en løsning som er bra for min familie. Andre gjør det annerledes. Jeg mener det må være opp til hver enkelt familie å avgjøre dette, sier Gitmark.