SJARMTROLL: Emma Kilane og Markus Westgaard er i gang med å feire eventyrkongen. Foto: Lars Hollerud
FEST: Torbjørn Egners bursdag skal feires i mange dager fremover. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Egentlig var det en liten tjuvstart Nært ble vitne til Kildens foajé, med spesiallaget festbløtkake så tidlig som klokka ti en fredag formiddag.

Førfesten ble gjennomført med i alle fall halvfull rollebesetning rundt bordet, mest for å markere at heretter går det slag i slag for å hylle ham som skapte Hakkebakkeskogens beboere. Disse gjestene, pluss noen flere, er vertskap for gratisfesten 7. desember, som du straks kan lese mer om.

Mange dager

Den offisielle feiringen ser i korthet slik ut:

21 forestillinger i Kilden, med premiere 24. november. Riksteatret og Agder Teater slår på stortromma og inviterer til en påkostet oppsetning av Egner-klassikeren med ny scenografi og nyinnspilt musikk av Kristiansand Symfoniorkester. Dessuten skal malevisa ikke bare synges. Etterpå skal sangteksten males på digert lerret og etterpå auksjoneres bort til inntekt for Redd Barna.

12. desember, 100-årsdagen for Egners fødsel, feires med forestilling i regi av nevnte symfoniorkester. Han skal også hylles med sang og dans, fremført av 20 barn og unge som har øvd helt siden de passerte nåløyene på audition i sommer. Sharron Roberts har ansvar for regien. Denne dagen inviteres barnehagebarn til å gå i tog, helst i kostymer, fra Tresse til Kilden, der smakebiter på festforestillingen serveres i inngangshallen.

Gratis

Fem dager tidligere, 7. desember, arrangeres gratis hakkebakkefest i samme foajé, der gjestene er alle som måtte ha lyst. På programmet står blant annet premieutdeling for beste hakkebakkeskogkostyme. For å delta her, må barn kle seg ut i en av denne historiens kostymer, og få noen til å sende bildet til Hakkebakkekilden på Facebook. Fredrik Landmark er prosjektleder for denne festen.

Til den moderne versjonen av det stilesterke eventyret fra 1953 hører det med at gallaforestilingen 12. desember overføres til barneavdelingene ved sykehusene i Kristiansand og Arendal.

PS: Thorbjørn Egner kom til den virkelige verden på Kampen i Oslo 12.12. 1912 klokka 12. Det har han i alle fall sagt selv.