KRISTIANSAND: Under torsdagens landsmøte i Politiets Fellesforbund vil Faremo presentere sine planer for hvordan politiet skal sørge for økt trygghet og tilgjengelighet i fremtiden. En sentral del av planene er å styrke lokale politistasjoner og lensmannskontorer.

— De er ryggraden i det lokale forebyggende arbeidet. Enten det dreier seg om å forebygge tradisjonell kriminalitet eller voldelig ekstremisme. Det handler om å jobbe med kriminalitetsforebygging der folk bor, sier Faremo til Fædrelandsvennen.

- Innebærer dette økt bemanning på de lokale politistasjonene?

— Det blir et budsjettsspørsmål, men det er nærliggende at det må gi uttelling i bemanningen lokalt. Nå skal vi analysere hvordan dette skal gjøres og målet er å kunne presentere strukturen nærmere i budsjettet for 2014, sier Faremo.

Ingen nedleggelser

Politimesteren i Agder, Kirsten Lindeberg, har kjempet for å redusere antallet tjenestesteder fra 27 til 11. Det blir det altså ikke noe av dersom Faremo får gjennom sine planer. — Lindeberg mener tjenestestedene må reduseres for å skape et mer slagkraftig politi. Er du uenig i det?

— Jeg opplever at politimesteren og jeg er enige om at økt trygghet og tilgjengelighet er viktig. Etter min oppfatning må vi sikre at innsatsen er best mulig der folk bor. Vi er enige om målene og jeg vil invitere til en grundig diskusjon om hvordan vi skal oppnå disse, sier Faremo.

- Men ingen lensmannskontorer i Agder blir lagt ned?

— Det ligger ikke an til det, sier Faremo.

Forebygge radikalisering

Onsdag ble de kjent at Kristiansand topper krimstatistikken bak Oslo. Bortsett fra hovedstaden har ingen andre byer så mange anmeldte lovbrudd som Kristiansand i forhold til innbyggertall. Politiet er også bekymret for økningen i antallet radikale muslimer.— Dette er noe vi må ha med oss i den forebyggende virksomheten, som også omhandler radikalisering og voldelig ekstremisme. I denne sammenhengen vil jeg være forsiktig med å skille mellom type kommuner og størrelsen på kommunene, sier Faremo.

Hva den nye reformen vil innebære for Agder i praksis er foreløpig uklart. Ifølge Faremo skal det gjøres en analyse av hvordan både eksisterende og nye ressurser skal fordeles. Hovedmålet er å styrke politiet både når det gjelder operativ kapasitet og tjenesteytelser.

- Vil kreve penger

— Overskriften på denne reformen er økt trygghet og økt tilgjengelighet. Vi må sikre at innbyggerne får bedre tjenester der de bor, sier Faremo.

— Du vil overføre en del administrative oppgaver til politiet, som for eksempel vigsler?

— Det er tre størrelser vi vil vurdere. Det er politiet, kommunen og det lokale rettssenteret. Blant annet ser vi på hvordan vi skal fordele oppgavene mellom domstol og politi. Den endelige strukturen må vi komme tilbake til, men jeg ser for meg at politiet vil få flere og viktige oppgaver. Det er noen tjenester som det er helt avgjørende er tilgjengelig der folk bor. For eksempel å inngå giftemål eller få bekreftet ektheten av et eksamenspapir. Ny teknologi med nettbaserte tjenester er også viktig i denne sammenheng.

- Politiet skal styrkes operativt samtidig som det får nye oppgaver. Det krever vel et stort budsjettløft?

— Det vil kreve nytenkning og det vil kreve penger.