KRISTIANSAND: 700 strømkunder i Oslo og Akershus var før helgen uten strøm etter å ha blitt koblet ut fra strømnettet. Årsaken er at disse kundene har inngått en avtale med Hafslund om billigere strøm, mot å si seg villige til å bli koblet ut når belastningen på strømnettet krever det.

I Agder har om lag 300 kunder en liknende avtale.

— Vi har en del kunder som kan bli koblet ut for å lette belastningen på nettet. Men disse kundene har alle en alternativ fyringskilde, for eksempel oljefyring, sier administrerende direktør i Agder Energi Nett, Svein Are Folgerø.

300 avtaler i Agder

De fleste kundene som har denne avtalen er ifølge Følgerø veldig små.

— Det kan for eksempel være et vaskeri eller gartneri. Det kan også være offentlige avtaler. De kan kobles ut hvis det skulle bli knapphet på energi fra produksjonsanleggene. Kundene får en kompensasjon for å være med i denne beredskapen, og det er en gunstig avtale, sier Folgerø.

Blant de 700 kundene som ble koblet ut i Oslo og Akershus var det mange som ikke hadde fungerende reserveløsninger, noe som resulterte i iskalde bygninger.

Selv om Agder Energi i vinter har satt rekord i overføring av effekt i strømnettet, er det ingen overhengende fare for at de 300 kundene vil bli koblet ut.

— Slik situasjonen er i dag er det ikke noe vi foretar oss. Vi har kapasitet til å levere mer energi i nettet. Det som vil utløse en utkobling vil være en større feilsituasjon på nettet. Hvis deler av nettet ligger nede må vi begynne å prioritere kunder, sier Folgerø.

Slutt fra 2012

Ingen av de 300 kundene har blitt koblet ut av nettet i løpet av det siste året. Det er derfor uklart hva utkoblingen vil føre til i praksis. Blant de 300 er tre store industrikunder.

— Disse vil ved hjelp av sine kjeler kunne være viktige hvis det blir knapphet på energi. Det er derfor store nettmessige grunner til å ha disse avtalene, sier Folgerø.

De 300 kundene ugjør om lag 70-80 prosent av mengden energi Agder Energi kan redusere hvis det skulle oppstå problemer på nettet.

Men fra 2012 vil det bli slutt på disse avtalene, ifølge Folgerø.

— Oljefyringsanlegg er noe myndighetene ikke ønsker, av miljøhensyn. Derfor har man kommet frem til at den type kompensasjon ikke blir videreført fra 2012, sier Folgerø.