Kjenner du deg igjen? Diskuter saken i kommentarfeltet

Flere kjenner seg kanskje igjen i The Times' beskrivelse av endeløse labyrint-varehus hvor det er lett å miste retningssansen.

Professor Alan Penn, som leder senteret for virtuell virkelighet ved University College London, har studert utformingen av Ikeas varehus nord i London.

I et intervju med den britiske avisen gjengitt av Aftenposten avslører han resultatet av forskningen: Ikea har utviklet en banebrytende, genial arkitektonisk strategi for å lure kundene til å å kjøpe så mye flatpakkede møbler som mulig.

Gul sti gjør kunder desorientert

— Det er så utspekulert og godt gjort, at det er liten tvil om at det er gjort med viten og vilje, sier professor Penn til The Times.

Penn mener den gule «stien» som snor seg rundt i Ikeas varehus i Brent, raskt gjør kundene desorienterte slik at de, i løpet av få minutter, er ute av stand til å finne utgangen.

Forskerteamet har også undersøkt andre store forretningskomplekser. For eksempel er kjøpesenteret Westfield centre vest i London er designet for å holde kundene inne i lokalet så lenge som mulig, mener forskerne.

De britiske forskerne hevder kundene her «på en finurlig måte blir guidet bort fra utgangene».

Blir du forvirra? Opplev Ikea på 90 sekunder

Ikea avviser påstandene

Ikea kjenner seg ikke igjen i forskerteamets konklusjon.

— Våre utstillingslokaler er designet for å gi våre kunder ideer til hjemmene sine, sier Carole Reddish, Ikeas visedirektør for Storbritannia og Irland.

— Noen av kundene våre kommer til oss for å få inspirasjon til hvert rom. Andre har allerede sett i Ikea-katalogen eller våre nettsider, og vil gjerne gå inn og ut med en handleliste, raskest mulig. For å gjøre det lettere for disse kundene har vi lagd snarveier, sier Reddish til The Times.

Ikea har 283 varehus 26 land, og annonserte i forrige uke en vekst på over seks prosent, med en netto profitt på 2,7 milliarder euro.

Ikea Sørlandet åpnet 21. oktober i fjor og over 11.700 sørlendinger møtte opp åpningsdagen.

Se video fra åpningen