KRISTIANSAND: Stigende priser på byggevarer og renteøkninger gjør at Helse Sør-Øst vil utsette flere store sykehusprosjekter. Det framgår av sakspapirene til onsdagens styremøte i det regionale helseforetaket.

– Enkelte større prosjekter må forskyves eller settes på vent inntil videre, skriver administrerende direktør Terje Rootwelt i sin anbefaling.

Si din mening nederst i saken.

Anbefalingen ble først omtalt av Gudbrandsdølen Dagningen.

Helse Sør-Øst har planlagt å investere 70 milliarder kroner kroner til ulike prosjekter før 2030. Ifølge GD viser nye beregninger at totalkostnaden for prosjektene i langtidsplanen fra 2022 til 2025 kan øke med 12,7 milliarder kroner.

– Ingen dramatikk

Helse Sør-Øst anbefaler at oppstart av akuttbygget i Kristiansand utsettes med ett år.

Administrerende direktør ved Sørlandet sykehus, Nina Mevold, opplyser at det ikke får noen praktisk betydning. Akuttbygget planlegges fremdeles ferdigstilt i 2028.

– Det innebærer bare en endring i rekkefølgen på prosessen. I realiteten utsetter vi ingenting. Jeg informerte styret om dette i april, så dette er egentlig ikke en sak. Det er ingen dramatikk rundt dette, sier Mevold til Fædrelandsvennen.

Helse Sør-Øst skriver også at oppstart av nytt kvinne/barn-senter vurderes forskjøvet til etter 2030. Det er uvisst hvilken betydning dette får, ettersom Sørlandet sykehus ikke har påbegynt denne prosessen ennå.

– Når det gjelder vårt uttalte behov for nytt Kvinne-barn-bygg i Kristiansand, foreslår Helse Sør Øst i styresaken at det vurderes midlertidig om det blir nødvendig å skyve på dette til etter 2030. Dette begrunnes i den krevende internasjonale situasjonen med økende byggekostnader. Det er usikkert hvor lenge denne situasjonen vil vedvare. Vi har en god dialog med Helse Sør Øst om viktigheten av dette bygget, og vil følge dette tett opp, opplyser Mevold til Fædrelandsvennen.

Flere utsettelser

Øvrige prosjekter som anbefales utsatt er videreutvikling av sykehuset Innlandet, byggetrinn tre ved Sunnaas sykehus og stråle- og somatikkbygget ved Kalnes i Viken.

Sørlandet sykehus er ett av elleve helseforetak som er underlagt Helse Sør-Øst.

Ifølge GD legger Helse Sør-Øst opp til at nytt sykehus i Drammen og protonsenter og klinikkbygg ved Radiumhospitalet gjennomføres som planlagt. For Rikshospitalet og Aker skal det utredes trinnvis utbygging.

«Framdrift for prosjekter i tidligfase vil primært måtte baseres på kapasitetsbehov framfor bygningsmessig tilstand, og tilpasses regionens økonomiske handlingsrom», skriver direktøren i Helse Sør-Øst i sin anbefaling.

Rettelse: Fædrelandsvennen har endret overskrift og noe av innholdet etter publisering. Sykehusdirektør Nina Mevold påpeker at hennes uttalelser om Helse Sør-Østs anbefaling var knyttet til akuttmottaket. Artikkelen er også oppdatert med et sitat fra Mevold til Helse Sør-Østs vurdering av planer om ny kvinneklinikk.

Debatt

  • Fædrelandsvennens debattregler finner du her.

Hva mener du om denne utsettelsen? Hvilke konsekvenser får det? Si din mening.

Send inn

...fordi det mangler fall i dusjen. Hvor vanskelig kan det være å fikse nye gulv i dusjen på fødeklinikken i Kristiansand? For nøyaktig 30 år siden var jeg innlagt der og da var det oversvømmelse i hele rommet som kom fra dusjen. Måtte bruke badeklikklakker på rommet. Skjedde flere ganger under oppholdet. Denne saken er ikke til å tro!

Anne Turid Jakobsen