MUSEUM: Kronprinsparet på Porsmyr bygdemuseum der de, fylkesmann Ann-Kristin Olsen og ordfører Johnny Greibesland møtte ildsjelene bak museet. Foto: Jarle R. Martinsen
I STANGA: Mette-Marit dæljet løs mot mål i en straffesparkkonkurranse i Øyslebø - og rett i stanga! Foto: Jarle R. Martinsen
SMOOTIHE: Mette-Marit fikk laget sin egen smoothie i 4H-leiren i Marnardal. Hun sykler og driver dermed vispen som er på bagasjebrettet. Til mye latter! Foto: Jarle R. Martinsen
UNDERHOLDNING: Kronprinsparet ble sammen med fylkesmannen og mange andre hundre songdøler underholdt i Haugenparken torsdag ettermiddag. Foto: Jarle R. Martinsen
BLOMSTERBARN: Ida Helene Jordbrudal Greibesland og Mathias Tryland ga blomster da kronprinsparet ankom Porsmyr bygdemuseum. Til høyre ordfører Johnny Greibesland. Foto: Jarle R. Martinsen
TALE: Mette-Marit holdt tale i Haugenparken torsdag, der hun fortalte at hun har lært sitt eget hjemfylke bedre å kjenne. Foto: Jarle R. Martinsen
PÅ TUR: Kronprinsparet og marnardalordfører Helge Sandåker spaserer langs Mandalselva mot Kalvekleiv. Det var både regn og sol langs turen på 20 minutter. Foto: Jarle R. Martinsen
HØYTLESNING: Forfatteren Gaute Heivoll hadde høytlesning for kronprinsparet i Haugenparken. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL/MARNARDAL/SONGDALEN: — Jeg er stolt over mitt eget hjemfylke, Vest-Agder. Dette er et Norge i miniatyr med hav og hei, sjø og fjell, sa Mette-Marit da hun torsdag ettermiddag holdt avslutningstalen for kronprinsparets reise gjennom ni kommuner på tre dager.

Talen holdt hun i Haugenparken i Songdalen som var omkranset av hundrevis av songdøler som ville se kronprinsparet.

På pressekonferansen i etterkant spurte Fædrelandsvennen hva hun hadde lært for noe nytt om eget fylke. - Blant annet har jeg fått mer kunnskaper om hvor viktig vannkraften er for flere kommuner økonomisk. Og ikke minst hvor viktig vannkraften er for vårt miljø, sa hun.

Hektisk program

Torsdag ble like hektisk som de to andre dagene av besøket. Det startet i Mandal, riktignok bare i knappe ti minutter. Da kom de i sjaluppen til brygga ved Buen, der det sto hundrevis av unger med flagg og ropte hurrarop.

På vei over den nye bybroa måtte de omtrent brøyte seg gjennom folkemengden, men det med et smil om munnen.

I Marnardal ventet enda flere unger utenfor Kulturaulaen i Øyslebø, 400 i tallet. De sang og rocket for kronprinsparet. For som en sa: "Vi så da kronprinsen hadde bursdag at han liker rock"!

Nyttet ikke å hilse!

Latter vekket kulturkonsulent Øyvind Liseth som kunne fortelle forsamlingen at han hadde gjort et forsøk på å hilse på Haakon under Quartfestivalen en gang i tiden, men da var han for opptatt med å sjarmere ei viss sørlandsdame!

Mye oppmerksomhet fikk det at Marnardal er blant de aller flinkeste i landet på UKM-arrangementet med nesten norgesrekord i antall deltagere i forhold til innbyggertallet, noe Haakon nevnte spesielt i sin tale.

Etter hvert gikk så kronprinsparet sammen med ordfører Helge Sandåker langs Mandalselva til Kalvekleiv der 4H hadde laget leir. Her ble det grillet, spikket, spilt ball, raftet og mye annet. Og her fikk gjestene servert mat helt ned i elvekanten.

Folkefest i Songdalen

Deretter bar det til Songdalen der folkefesten bare fortsatte. Stolt kunne ordfører Johnny Greibesland ta i mot paret utenfor Porsmyr bygdemuseum. Rett før sa han til oss at han ikke tror det har vært kongelige besøk i Songdalen, i hvert ikke på flere tiår.

Kronprinsparet fikk se dette fantastiske bygdemuseet der ildsjelene har lagt ned titusenvis av dugnadstimer for å restaurere den tidligere gården.

Og som alltid under turen tok paret seg veldig god tid, snakket med folk og framstod svært interessert i alt som ble vist dem.

Mange høydepunkter

Turen ble altså avsluttet i Haugenparken med pressekonferanse. - Høydepunktene har vært mange, sa kronprinsen som trakk fram nettopp 4H-leiren som et av dem.

Mens Mette-Marit sa hun hadde latt seg rive med av ildsjelene på Porsmyr. - De lar seg nok ikke stanse nå. De hadde mange prosjekter på gang. Det er fantastisk, sa hun før paret dro sin vei til jubel og hade-rop fra songdølene.