Edgards Bakeri er byens lokale bakeri og holder til i andre etasje i senteret. Foto: Jarle R. Martinsen
Anne Jensen i Oak-butikken jobbet iherdig mot åpningsdagen. Foto: Jarle R. Martinsen
Midt i senteret. Rulletrappene går opp til 2. etasje. Foto: Jarle R. Martinsen

— Åpningen av senteret er svært positivt, ikke bare for byen, men hele regionen. Men fortsatt vil handelslekkasjen i noe grad fortsette, sier leder av Butikkutvikling Sør, Roy Michaelsen.

Årsaken er at byen fortsett mangler møbelforretning. Det sender kundene både til Lyngdal og Kristiansand for å handle møbler, det gjør at folk handler mer når de først er av gårde.

Komplisert

— Det er komplisert med møbler, for det er ikke bare å åpne en møbelforretning og tro at da får du all kundeomsetning. For mange er møbler er en stor investering som gjør at de vil gå i flere møbelbutikker før de kjøper en dyr sofa, sier Michaelsen.

Det har gått noen år siden Møbelringen måtte legge ned sin butikk i Mandal, det var ikke lønnsomt. Nå jobber Michaelsen for å få kjeden Jysk til byen.— Det vil gå med en filial av Jysk i Mandal og at det blir lønnsomt, mener Michaelsen.

Åpner torsdag

Torsdag klokka 14 åpner byens nye kjøpesenter. Egentlig er det en utvidelse fra det gamle senteret som hadde 15 butikker til at man nå åpner 50 forretninger, utsalg og kafé. Det blir det største kjøpesenteret mellom Stavanger og Kristiansand.

— Vi er mange som har ventet utålmodig på dette, sier senterleder Audun Håland.

Økning i Mandal

Han forteller om en utfordrende tid for de etablerte butikkene i senteret som har sett kundene svikte de siste månedene i byggeperioden. - Men nå kommer de jo tilbake når vi åpner, sier Håland.

Det kan han ha rett i. Butikkutvikling Sør sine tall forteller at til tross for byggeperioden til kjøpesenteret har omsetningen totalt sett i Mandal gått opp med 3,5 prosent i første halvår sammenlignet med samme periode i fjor.

— Det skyldes først og fremst godt salg for bilbransjen og særlig salg av el-biler hos Sør Import. Men det forteller også at folk har vært lojale til det å handle i egen by mens de venter på at kjøpesenteret åpner, sier Michaelsen.

Over Kristiansand

Hans tall forteller også at handelsøkningen i Mandal har vært en hel prosent over Kristiansand, noe som han tolker som en overetablering i Sørlandsparken.

— Samtidig har utviklingen i Lyngdal vært formidabel med en omsetningsøkning på 17,7 prosent i første halvår, sier Michaelsen. Dette skyldes naturligvis Handelsparken som på rekke og rad har åpnet sine forretninger.

Trenden med å åpne kjøpesenter midt i sentrum er dessuten på gang både i Vennesla og Farsund.

Vil bli stengte butikker

Michaelsen sier at det nå vil komme en periode, kanskje opp mot tre år, der mange butikker i Mandals gågata går dukken på grunn av konkurransen med kjøpesenteret. Det skjer i Lyngdal der sentrum merker en meget sterk konkurranse fra Handelsparken.

— Det er selvsagt ikke hyggelig med nedleggelse av butikker og arbeidsplasser, men det gjelder for mandalittene å skjønne at det totalt sett er positivt at byen får kjøpesenter midt i sentrum. Så blir det noen tomme lokaler ellers i byen, men jeg tror de vil bli fylt opp av nye butikker etter hvert, sier han.