De sørget for å få hodet på plass: Inge Høy (f.v.), Jan Marcussen. Kai Holm og Michael Rieu. Foto: Lars Hollerud
Bjarne Svendsen måtte bruke gravemaskin og Kai Holm måtte tre støttende til. Foto: Lars Hollerud
Hodene blir stående i hagen ved Gimle gård i ett år. Foto: Lars Hollerud

De to siste månedene har han oppholdt seg i Carrara i Italia og bokstavelig talt hamret løs marmor.

Resultatene kan beskues i parken bak Gimle gård fra og med søndag, der minst 15 skulpturer denne uka ble festet til sokler. De fleste i ulike typer marmor, andre i bronse og atter andre i tre, alle i samspill mellom kultur og natur.

— Dette er noe jeg har drømt om lenge, sier Kai Holm.

Han er formidler og utstillingstekniker ved Agder naturmuseum, og synes det er stort å plassere kunst i parkens vakre ramme

Der skal verkene til Rieu, i hovedsak hoder i marmor, stå i inntil ett år. Unntakene er hoder som selges. Disse blir de værende på Gimle i tre måneder.

— Det er ganske unikt at det kommer en så stor skulpturpark i Kristiansand. Den andre jeg har funnet frem til i nærheten er i Stavanger, og selvfølgelig Ekebergparken., sier Marianne Laukvik, daglig leder ved Arteriet, der kunsten til Michael Rieu vanligvis har vært å se i Kristiansand.

Carrara

Mange av hans verk blir til i et atelier på Møvig.

Andre ganger drar han til andre baser, som til Carrara i Italia. Det var der hodene i marmor ble formet, før 20 tonn kunst ble kjørt med trailer til Kristiansand.

Eksempler på andre steder arbeidene til den nederlandske kunstneren kan beskues, er United Nations Memorial Parc i Busan i Sør-Korea, i Collection les 3 Suisses Croix i Frankrike og Frans Hals museum i Haarlem i hjemlandet. Pluss Marnardal og Høllen i Søgne.

Men fra søndag av er det utstillingen på Gimle som gjelder.

— Målet med prosjektet SKULPtur er å gjøre tredimensjonal kunst tilgjengelig for et bredere og mer aktivt publikum: formidling av kunst og skulpturer mens man er på tur. Skulpturene skal stilles ut over flere årstider, og vi ønsker med dette å utvide de allerede flotte mulighetene til å nyte turer i botanisk hage, sier museumspedagog Kari Fiskvatn.

Rabarbra

Hagen har for øvrig 2000 ulike planter. Det har vi daglig leder Torill Gjelsviks ord på.

Og det er derfra råvaren kommer, til rabarbrasaften som tilbys på åpningsdagen

Da kan turen også legges innom ridehuset, der malerier, akvareller og tegninger av multikunstner Michael Rieu kan studeres.