VENNESLA: — Av og til tenker jeg at jeg tok munnen for full. På den andre siden, hva annet enn null kan målet være, sier Johansen, som leder elevrådet ved Vennesla ungdomsskole og Vennesla ungdomsråd.

Både barn og voksne må bli mye flinkere til å ta tak i det, våge å gjøre noe.

18 mobbes nesten daglig

18 elever mobbes flere ganger hver eneste uke. Det viser de aller siste tallene som oppvekstsjef Steinar Harbo har fått på sin pult. Over 1000 elever fra femte til tiende trinn ble spurt. 18 svarte altså at de er i det som må kalles en helt uholdbar situasjon.

— Hva jeg sier til dem? «Ikke godta det. Snakk med en voksen eller en du stoler på. Vi skal hjelpe deg. Det burde ikke skjedd», sier Harbo.

— Og så er det noen som vet at mobbing foregår. Både barn og voksne må bli mye flinkere til å ta tak i det, våge å gjøre noe, sier Johansen.

Les også:

Les også:

I fjor svarte 10,8 prosent av elevene på syvende trinn i Vennesla at de ble mobbet flere ganger i måneden. 5,8 prosent på tiende trinn sa det samme. Politikerne krevde tiltak, mens Torjus Johansen krevde mobbefri skole.

Johansen var veldig glad da han kom til første møte i prosjektgruppa som nå skal lage plan for hvordan Vennesla kommune skal jobbe for å bli kvitt mobbing. Det har vært jobbet målrettet lenge, men nå skal hele kommunen involveres i en egen kampplan mot mobbing.

Holde trøkket

— Vi skal ikke lage noe som kastes i en skuff. Vi må få til noe enkelt som alle kan forholde seg til. Gjerne digitalt. Gjerne et nettsted hvor ungdom kan fortelle og melde fra - og hvor voksne lett kan finne ut hva som er rutiner og praksis, sier Johansen.

Kampen mot mobbing handler lite om programmer og opplegg. Det handler om å holde trøkket hver dag og aldri miste fokus.

Steinar Harbo er helt enig. Oppvekstsjefen sier det er viktig med én felles strategi i hele kommunen. Til nå har hver skole hatt sine egne mobbebekjempingsplaner.

— Kampen mot mobbing handler lite om programmer og opplegg. Det handler om å holde trøkket hver dag og aldri miste fokus. Det skal vi får til enda bedre. Da får vi bedring. Torjus' offensive holdning hjelper også. Han inspirerer. Selvsagt må null mobbing være målet, sier Harbo.

Aldri fri lenger

Han legger til at mobbing i 2016 er noe annet enn før. I «gamle dager» ble barn slått eller ertet i skolegården. Nå får mobbeofre aldri fri. Mobbingen skjer digitalt. Selv ikke i egen seng på eget rom har man et fristed lenger.

— Derfor må foreldre, voksne, lærere, ungdom, politikere, faktisk alle i Vennesla bli med. Vi har alle et ansvar for å se, reagere og handle, sier Harbo.

Den nye mobbebekjempingsplanen skal være ferdig til sommerferien.

— Få nå med at vi i elevrådet på Vennesla ungdomsskole kan hjelpe. Hvis noen trenger noen til å snakke med en lærer for seg, ta kontakt, sier Torjus Johansen