NAIROBI/KENYA: 2012 ble et vondt år for Mathare Youth Sports Association (MYSA), laget fra slummen i Nairobi, som har blitt en yndling i norske medier og hos tusen vertsfamilier som har tatt imot spillerne i forbindelse med Norway Cup. En varslersak om korrupsjon, aldersjuks og seksuelle overgrep førte etter en lang prosess til et bittert brudd mellom den kenyanske organisasjonen og Kristiansand-baserte Strømmestiftelsen.

Etter bruddet med Strømmestiftelsen, har den britiske organisasjonen Laureus Sports For Good Association fortsatt partnerskapet med MYSA. De har finansiert en uavhengig granskningsrapport om forholdene i organisasjonen.

Skulle være offentlig

Da arbeidet ble igangsatt, lovet MYSAs styreleder Bob Munro at Fædrelandsvennen og andre skulle få lese konklusjonen.

— Det vil bli et offentlig dokument, og vi håper den vil gi et riktig bilde av virksomheten vår. Vi har ikke noe å skjule, sa Munro 3. august.

Fædrelandsvennen er kjent med at rapporten fra KPMG har vært klar siden før jul. Avisen har fått høre at deler av innholdet er en kritikk mot organisasjonens systemer for ledelse og økonomistyring.

FORTSETTER: Mange tusen ungdommen i Mathare-slummen deltar på MYSAs fotballtreninger og ulike andre aktiviteter. Nå fortsetter arbeidet med den britiske stiftelsen Laureaus som en viktig partner, og MYSAs venner som støtteorganisasjon i Norge. Foto: Kjartan Bjelland

Nå sier MYSA at rapporten ikke kan leveres ut, og at den avgjørelsen er tatt av Laureus, organisasjonen som finansierte rapporten. Fædrelandsvennen har ikke fått svar i saken fra Laureus' direktør Ned Wills.

Kjenner innholdet

En som imidlertid har fått innholdet i granskningsrapporten presentert, er Atle Steinar Sundelin. Han er styreleder i organisasjonen MYSAs venner i Norge, som har overtatt som MYSAs partner i Norge etter Strømmestiftelsen. Sundelin sitter også i MYSAs Board of trustees.

— Denne rapporten har blant annet ført til at vi nå setter i gang et arbeid for å utvikle organisasjonen videre, og bli bedre, sier han.

Det gjelder først og fremst systemer for økonomirapportering og hvordan organisasjonen er sammensatt.

- Har du KPMG-rapporten?

— Nei. Men jeg fikk innholdet presentert på et møte i Nairobi.

Norway Cup

Nå jobber Sundelin og de andre MYSA-vennene for å skaffe finansiering slik at de skal kunne invitere MYSA tilbake til Norway Cup enda en gang.

— Håpet er å klare ett, eller i beste fall to lag. Det har vært et vanskelig år, men vi forsøker å vise spillerne i Kenya at de har en del venner i Norge som husker på dem gjennom den vanskelige tiden de har vært i, sier Sundelin.