— Det er et økt fokus på at et helt system skal kunne samarbeide i møte med uønskede hendelser. Kristiansand er en region ved vannet hvor vi er utsatt for økt havstigning i forbindelse med klimaendringer. De siste 10 årene har det vært store naturkatastrofer i Europa, og vi merker en økning i ekstremværsituasjoner også i Norge, sier Silje Solvang.

Kristiansand kommune ønsker å forberede seg på ekstreme værsituasjoner. Foto: Torstein Øen

Solvang er leder i Kristiansand for prosjektet som går under navnet Smart Mature Resilience. Prosjektet skal kartlegge hvordan byer best mulig kan håndtere katastrofer, kriser og klimaendringer.Det var NRK Sørlandet som først omtalte saken.

Til sammen er sju byer i Europa med i prosjektet, deriblant Kristiansand.

— Vi ønsker å forebygge ekstremværsituasjoner. Derfor vil vi lage et robust system i tilfelle en slik situasjon skulle oppstå. Hvis det skjer står vi klare for å møte et større ekstremvær, slik at vi kommer oss raskere på beina, sier Solvang.

Forberedt på det verste

Til tross for Kristiansand kommune ikke har opplevd de ekstreme situasjonene hittil, tror Solvang vi må forberede oss på mer ekstreme værforhold i tiden fremover.

— Vi hadde for eksempel orkanen Nina. Den var kraftigere enn vi hadde opplevd tidligere. Vi merker at uværet blir større og sterkere. Snøfallet blir mektigere, strømmen går, nettet svikter, og den kritiske infrastrukturen i kommunen kan kollapse, sier Solvang.

Også beredskapsleder i Kristiansand kommune, Sigurd Paulsen, mener det er viktig å være forberedt på de verste tilfellene.

Beredskapsleder Sigurd Paulsen tror Kristiansand står overfor utfordringer i forbindelse med veinettet hvis det skulle oppstå en krisesituasjon. Foto: Reidar Kollstad

— Vi vet ikke hva som skjer hvis blir vi truffet av en orkan. Derfor må vi alltid tenke verste tilfelle. For noen år siden passerte ekstremværet Gudrun Sørlandet og rammet Sør-Sverige med stor kraft. Flere hundretusen var uten strøm, og områder ble ødelagt. Hvordan en slik storm ville ha opptrådt på Sørlandet, og vår evne til å takle det, er det vi ønsker å finne mer ut av, sier Poulsen, og legger til:- Kommunen er også utsatt for havstigninger, og vi har folk som har bosatt seg nede ved kysten. Det betyr at mange kan bli påvirket hvis en ekstremværsituasjon skulle oppstå.

Målet med prosjektet er å sette sammen en veiledningsbok, sammen med de andre partene i prosjektet.

Paulsen forklarer at de sju byene står overfor forskjellige utfordringer, som skal kartlegges. Boken gir en oversikt over de ulike utfordringer, samt hvordan de best mulig kan løses.

— Kristiansand har blant annet er et kommunikasjonsknutepunkt, med store bedrifter og et veinett som går gjennom byen. Hvis det oppstår en krise må vi vite hvordan slike faktorer blir påvirket og hvordan de skal håndteres, sier Paulsen.

Pilot-by

Som én av tre byer, er Kristiansand i tillegg valgt ut til å teste verktøyene i en pilot. Et av verktøyene er en modell som skal måle hvilket nivå byen er på i dag. Modellen vil blant annet gi en oversikt over infrastrukturen i byen, slik som drikkevann, strøm og nettverket.

Kristiansand kommune ønsker å være beredt hvis ekstreme værsituasjoner skulle oppstå. Foto: Torstein Øen

— Det er viktige funksjoner som vi er avhengige av. Ved å kartlegge byens situasjon i et ekstremvær, tror jeg at vi kan få et bedre bilde på hvor mye infrastrukturen tåler, sier beredskapslederen.Prosjektet varer fra 2015 til 2018. Til tross for at det er et ekstremvær-prosjekt, forklarer Solvang at prosjektet også tar for seg andre kritisk problemer.

— Det kan gå på sosiale problemer, som hvordan kommunen håndterer flyktninger, at det blir flere eldre i byen, eller den økte arbeidsledigheten. Vi ønsker å få fram ulike aspekter for å unngå sosial uro, sier Solvang.