— Iveland legger for lite vekt på hva som kan skapes av kraft i indre Agder. Den dimensjonen er blitt litt borte. For Bygland ville det blitt veldig spennende hvis Iveland og Evje og Hornnes inviterte oss til å skape et sterkt indre Agder, sier Bygland-ordfører Leiv Rygg.

Han vil ikke blande seg for mye inn i Ivelands indre anliggender, men legger ikke skjul på at han gjerne skulle sett at Iveland ville vurdere en storkommune innover i Agder.

«Ufrivillig liten«

Musikk i ørene til ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad, som sier dette:

— Vi sitter litt i dødens posisjon nå og vi risikerer å bli kommunen som er «ufrivillig liten». Jeg hadde stor tro på Åseral, Bygland og Evje og Hornnes som en samlet kraft som kunne skape noe helt nytt i Indre Agder. Det ville ikke Åseral. Da er Iveland en mulig nøkkel, sier Ropstad.

Ordfører Gro-Anita Mykjåland i Iveland mener veien for Iveland går sørover til Vennesla Foto: Frode Lindblom

Både Rygg og Ropstad frykter et for svakt indre Agder i fremtiden. Da tenker de særlig på de oppgavene fremtidens kommuner skal løse, ikke bare økonomi.Alt stoppet egentlig opp i nedre Setesdal da Åseral ikke ville være med lenger. For Bygland er det lite aktuelt å gå sammen med storebror Evje og Hornnes alene. Bykle og Valle vil være for seg selv. Den veien er lukket for Bygland.

— Vi kommer greit ut av nytt inntektssystem. Bygland vil greie seg alene. Men spørsmålet er om indre Agder blir sterkt nok, sier Rygg og ber igjen om at Iveland tenker over dette.

Han skynder seg å minne om at han sier sin egen mening, ikke nødvendigvis kommunestyrets.

Iveland kommunestyre har sagt at vi skal stå alene eller samtale med Vennesla. Helt siden vi brøt med Setesdal regionråd og meldte oss inn i Knutepunkt Sørlandet for ti år siden, har vår vei gått sørover

Vennesla og Evje?

I Iveland sitter ordfører Gro-Anita Mykjåland og planlegger felles formannskapsmøte med Vennesla til uka. Hun rister litt på hodet av frieriene nordfra.

— Iveland kommunestyre har sagt at vi skal stå alene eller samtale med Vennesla. Helt siden vi brøt med Setesdal regionråd og meldte oss inn i Knutepunkt Sørlandet for ti år siden, har vår vei gått sørover, sier hun.

Mykjåland legger til at hun selvsagt vil legge en eventuell invitasjon nordfra fram for kommunestyret, men hun synes dette høres urealistisk ut.

Hun er enig i at et sterkt indre Agder er viktig, men hun ser ikke at Iveland har et spesielt ansvar her.

— Ropstad bruker begrepet «ufrivillig liten», men jeg har jo foreslått at Evje og Hornnes og Vennesla burde snakke sammen, men det vil verken Vennesla eller Ropstad. Så jeg vet ikke hva som er ufrivillig her, sier hun.