Mannen har samlet på våpen i 20 år, men ni av skytevåpnene politiet fant hadde han ikke bæretillatelse for. Det dreide seg blant annet om flere pumpehagler, maskinpistoler og ei automatrifle. En rekke andre skytevåpen og noe ammunisjon var ikke forsvarlig nedlåst.

Det var i november 2010 politiet kom over de ulovlige og uforsvarlig oppbevarte våpnene hjemme hos mandalitten. Bakgrunnen for ransakingen var at mannen tidligere denne høsten var blitt dømt for ulovlig våpenimport i Danmark. Sammen med to andre ble han stoppet av dansk politi på grenseovergangen mellom Tyskland og Padborg i Danmark. I bagasjen hadde de med seg betydelige mengder automatvåpen, våpendeler, ammunisjon og håndgranater. Mandalitten ble i Danmark dømt til tre måneders fengsel for den ulovlige våpenimporten.

Den 44 år gamle mandalitten ble i Kristiansand tingrett dømt til 150 timers samfunnstjeneste, og fikk videre de ni ulovlige skytevåpnene inndratt. Det ble sett på som formildende at det gikk tre og et halvt år fra saken var ferdig etterforsket til den kom opp for retten.