— Det nye er at vi i år har både betalingsterminaler og sms-løsninger, sier korpsleder Kolbjørn Ørsnes.

Pluss et maleri som auksjoneres.

Og minst én ny grytevakt.

Det siste gjelder Doreen Makena fra Kenya, en korps- aspirant som etter bare to år i Norge, er blitt ganske flink i norsk.

Penger kan fortsatt puttes rett i gryta. Eller de kan sendes via bank eller sms. Foto: Lars Hollerud

Tallet er 13

Maleriet er laget av Anthony Jared Higgingson og står utstilt i bistandsbutikken Hopeful. Motivet er Nedre torv, slik kunstneren så det før jul i fjor. Bildet tilfaller høystbydende.

Telefonalternativet handler om å sende Gryta 13 til 2160. — Hvordan vet dere da at pengene kommer fra Kristiansand?

— Tallet 13 viser at det gjelder gryta i Markens eller gryta på Sørlandssenteret, svarer Ørsnes, som naturlig nok håper på solide bidrag.

I fjor ble 1,1 millioner kroner telt opp fra julegryta i Markens. Grytene på Sørlandssenteret og i Søgne inneholdt henholdsvis 263.000 og 63.500 kroner. Sistnevnte administreres av Søgne Lions. I tillegg ble det gitt gaver for 822.000 kroner.

Startet i San Francisco

Tradisjonen med pengeinnsamling i gryte startet i 1891, da USA var rammet av depresjon.

Ruth og Joe McFee, som ledet Frelsesarmeens menighet i den fattigste delen av San Francisco, ønsket å hjelpe de sultne, syke og arbeidsløse. De bestemte seg for å stelle i stand en julemiddag, men trengte finansiering.

Joe kom på at han hadde sett en gryte plassert ved et veikryss, til inntekt for et veldedig formål. Ekteparet plasserte en stor gryte på ferjeterminalen, der pendlerne kom inn hver morgen. På en plakat stod det «Hold gryta kokende».

l løpet av desember fikk de inn så mye penger at de kunne servere julemat til 1400 personer.