Der, så midt i Kvadraturen det går an å komme, har det siden torsdag ettermiddag og hvitt på blått, stått skrevet at huset hviler på Kagfjellet, at det var vindmølle på stedet fra 1802 til 1819, at dagens anlegg er fra 1840-årene og at det ble bygd om i nyklassisistisk stil etter arkitekt Arnstein Arnebergs tegninger i 1917. Dette var stikkordene Kristiansand Håndverkerforenings formann, Stein Skaar talte om, noe vi kommer tilbake til.

Dette var også hva foreningens eget mannskor sang til ære for.

Formannen i Kristiansand Håndverkerforening, Stein Skaar, sa velvalgte ord da foreningens historiske lokale ble smykket med kulturhitorisk skilt. Foto: Lars Hollerud

Velbrukt kor

Et kor, som for øvrig er byens eldste oppegående musikkinstitusjon, med øvelser og opptredener helt tilbake fra 1847. Et 40-talls fremmøtte klappet for så vel tale som sang, pluss ordene Harald Sødal sa om det kulturhistoriske skiltet.

Sistnevnte er for øvrig det 33. i rekken av fakta på emalje som skrus opp på dertil egnede vegger eller stokker.

— De åtte som gjenstår, er Grim bro, Norges Bank, St. Josef, Ekebergs hus, Bredalsholmen, demningen 2. Stampe, blokka i Oddernesveien som er oppkalt etter ham som tegnet den, Thilo Schoder og gården som i dag huser spisestedet Rederiet, tidligere kjent som Reinhardts hus.

Dette var det Harald Sødal som opplyste. Og vi kan opplyse at det er Christianssands Byselskab som forærer skiltene.

Og torsdag handlet teksten om bygningen på Torvet, som håndverkerforeningen har eid og pleiet i til sammen 125 år.

Griser og dans

En eiendom som har fått navn etter vindmølla, som sto der fra 1801 til den ble sendt til Danmark 18 år senere.

— I 1825 kjøpte urmaker Ole Fossum tomten, som i dag er Håndverkerforeningens tomt. Han bygde ikke bare et våningshus her på hjørnet, men også en smie inne på gårdsplassen, opplyste Stein Skaar.

I tidens fylde har også kuer, griser og sauer, butikker, pakkbod, dansesal og skjenkevirksomheter hatt base på stedet, som lenge ble kalt «Olsen på Torvet» på folkemunne.

Det hadde angivelig med pantomime og tryllekunst å gjøre.

I 1882 kjøpte Håndverkerforeningen eiendommen for 18.500 kroner, pusset opp og utvidet, og solgte 35 år senere for 100.000 kroner til David Vogt

Da, i 1917, var det igjen tid for store endringer. Og det var da arkitekt Arnstein Arneberg kom inn i bildet.

— I 1923 kjøpte Håndverkerforeningen eiendommen tilbake for 160.000 kroner. Vi har siden holdt den ved like etter beste evne, sa formannen i sin tale.

Nevnte Arnstein Arneberg har for øvrig fått fornavnet Arstein på skiltet.

Trykkfeil kan vi alt om.