Gråholmen øst av Grimstad.

— Den minste var i førskolealder, bekrefter skipssjef Rune Gabrielsen på Kystvaktskipet Nornen.

— Det var skummelt og relativt dramatisk, sier Knut-Even Rislaa som er skipper på redningsskøyta Inge Steensland.

Gråholmen øst av Grimstad.

— De hadde selvfølgelig en ganske heftig opplevelse. Båten drev på land, det var mye sjø og slett ikke gode forhold, forteller Gabrielsen som tok om bord de våte barna og voksne fra Gråholmen utenfor Grimstad.

Reddet på 23 minutter

Om bord i kystvaktskipet fikk barna og de voksne ulltepper, frukt og varm sjokolade mens klærne tørket.

— Vi er veldig glad for at det gikk bra med alle, at ingen var skadet, sier skipssjefen.

Den første meldingen om havariet kom til Hovedredningssentralen for Sør-Norge klokken 13.59, bekrefter redningsleder Stein Jarle Langvik.

— Allerede klokken 14.22 fikk vi melding om at alle fem var i sikkerhet hos Kystvakten, forteller han.

— De ringte selv til redningsskøyta fra holmen, men til feil skøyte. De ble satt over av Tjøme Radio til redningsskøyta Inge Steensland. Så viste det seg at KV Nornen tilfeldigvis var like i nærheten, forteller Langvik.

Fikk teinetau i propellen

Familien som er hjemmehørende på Sømslandet, var ute for å sette teiner. De kjørte i sin litt eldre Draco, som anslås å være mellom 22 og 26 fot, da motoren plutselig fikk full stopp på sjøen utenfor Grimstad.

<b>Foreldrene reddet i land de tre barna fra denne Dracoen ved Gråholmen i Grimstad. Her solrer Kim Gøran Holthe Kåsa fra RS Inge Stensland den knuste båten.</b> Foto: Knut-Even Rislaa

Da blåste det åtte til ti sekundmeter per sekund, en frisk bris.— Det var hardt vær. Sjøen sto rett på holmen fra sør-sørvest, forteller skipssjef Gabrielsen på KV Nornen.

— De regnet med at de hadde fått noe i propellen. Antakelig et teinetau. Motoren gjorde bom stopp. Hele framdriften stoppet. De prøvde å kaste ut dregg, men den holdt ikke. Dermed gikk båten rett på Gråholem fra vest-sørvest, forteller Gabrielsen.

Dramaet

Fra den lille, uregjerlige plastbåten, har foreldrene klart å få barna og seg selv i sikkerhet. Plastbåtens møte med Gråholmen var brutal i bølgene. Båten ble slått i stykker mens familien kom seg i sikkerhet.

KV Nornen satte sin bordingsbåt på vannet for å redde familien fra Gråholmen.

— Vi hadde fått store problemer hvis vi måtte tatt dem om bord på den siden av holmen der båten deres gikk på land. Der sto vinden rett på. Heldigvis var de friske og fine og kunne ta seg over på lesiden av holmen, der vi tok dem om bord, forteller skipssjef Gabrielsen.

Sikret vraket

Den gamle klassiske Dracoen levnes små muligheter.

— Den var såpass skadet at det var umulig å gjøre noe med den der og da. Den må de plukke opp når været blir bedre. Det var umulig å slepe den. Skadene var så store at da hadde den gått ned, sier Gabrielsen.

Maskinist Kim Gøran Holthe Kåsa fra redningsskøyta Inge Steensland sikret havaristen til land, slik at den eventuelt kan berges senere.

— Vi kunne ikke gjøre noe mer i dette været. Båten var en kasteball i kontakt med land, og ble liggende å hugge og slå, halvt nedsunket, forteller skipper Rislaa.