Regjeringen foreslår kutt i skatter og avgifter på 8,3 milliarder, kutt i formueskatten utgjør halvparten av dette.

— Det påvirker ikke kommunenes inntekter, men bidrar heller til at det blir mer gunstig for næringslivet å investere. Vi har også penger til at kommunene kan investere og gi innbyggerne gode tjenester, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Les også:

Regjeringen vil øke de frie inntektene til kommunene med 4,4 milliarder. Frie inntekter består av skatt og overføringer fra staten. Dette er penger som kommunene kan bruke fritt.

— Dette er et godt opplegg som sikrer mer kunnskap i skolen og bedre kvalitet i eldreomsorgen. I tillegg får vi dekket økningen i pensjonsutgiftene, sier Sanner.

- Monner ikke

Inne i de frie inntektene er det satt av penger til å styrke skolehelsetjenesten (200 mill), tilbudet til rus og psykisk helse (200 mill) og to barnehageopptak (100 mill).

Arbeiderpartiet spør seg derimot om økningen i inntekten virkelig vil føre til bedre tjenester for innbyggerne.

Les også:

— Dette skal dekke både økte pensjonskostnader og lønnskostnader, så jeg frykter at dette ikke er noe som vil gi reell vekst. Jeg tror kommunene vil merke at de må prioritere hardt, sier Odd Omland som sitter på Stortinget for Vest-Agder.

- Sprer frykt

Jan Tore Sanner mener forslaget til budsjett tvert imot viser at Arbeiderpartiets advarsler mot regjeringens politikk for kommunene har vært helt unødvendige.

— Nivået er på linje med det de var under de rødgrønne, så frykten de har prøvd å spre er gjort til skamme, sier Sanner.

Odd Omland viser derimot til at mye av veksten i inntekter er øremerkede.

— Det er mye som skal dekkes inn i denne potten. Så jeg regner med at når kommunene skal sette seg ned og regne på dette, vil de se kutt i budsjettene, sier Omland.

Vekst

Han mener regjeringen kunne ha prioritert en sterkere vekst for kommunene og droppet skattekutt.

— Men lettelse i formueskatten kan vel også gi vekst?

— Kanskje for noen veldig få, men det vil ikke veie opp for de andre tiltakene, sier Omland og viser til reglene som vil ramme Netthandelen og manglende midler til Sørlandslabben.

Ekstra

Norske kommuner kan i dag få en rekke ekstra tilskudd fra staten, blant annet får småkommuner en slik ekstra overføring. Nå vil regjeringen i tillegg innføre et ekstra tilskudd for de kommunene med sterkest vekst.

I Agder gjelder det Froland, Songdalen og Vennesla.

— Vi har en rekke andre tilskudd som kommunene kan få, så vi mener det er rett at også kommuner som opplever sterk vekst skal få kompensert for utgifter de har, sier Sanner.