Kvinnen er skapt i eik fra Konsmo. Buddha-skikkelsen er hvitmalt gran som skal avstøpes i bronse. Foto: Lars Hollerud
- Drømmen er å skape et skulpturverksted i Kristiansand, et sted der folk kan komme og skape til alle tider, sier Michael Rieu. Foto: Lars Hollerud
Deler av ridehuset på Agder naturmuseum er for tiden kunstnerisk verksted. Foto: Lars Hollerud
Omtrent halvannet tonn veier emnet, som i løpet av noen vinteruker omskapes til kunstneres eget hode. Foto: Lars Hollerud

Det skjer i det gamle ridehuset.

Sånn sett gir den nederlandskfødte multikunstneren liv tilbake i treet som har gitt liv til gården omtrent siden den ble reist i 1807. — Bøk er et nydelig materiale. Ideelt sett bør emnet tørke i ti år etter barking. Men så god tid har ikke jeg, sier 60-åringen, som bare har vinteren og våren på seg før en stor utstilling skal stå klar på nettopp Gimle gård.

Etter 30 år og en skilsmisse i Frankrike, kom han tilbake til sin ungdoms Kristiansand i 2007. Som regel er han å se i atelieret på Sumatra på Møvig.

Drømmen

— Jeg har en drøm. Skriv gjerne at jeg drømmer om å skape et skulpturverksted, der folk kan komme og gå til alle tider. Det ville være fantastisk for Kristiansand, sier Michael Rieu, som har satt flere lokale spor.

I Søgne, ytterst i Høllen står hoder i larvikitt og fauskemarmor og skuer mot havet.

I Øyslebø, ved Birkelandsvannet, står skulpturparken ArtCafé.

I januar stilte han ut 70 verk i Arteriet på Lumber. Utstillingen omfattet skulpturer, monumentale malerier og tegninger.

Arbeidene til Rieu er dessuten i den faste kolleksjonen til United Nations Memorial Parc i Busan i Sør-Korea, i Collection les 3 Suisses Croix i Frankrike og Frans Hals museum i Haarlem i Nederland.

— Snart, i midten av februar, drar jeg tilbake til en annen av mine baser, Carrara i Italia, sier kunstneren, som på de kanter bruker italiensk marmor til sine verk.

Ungdommen

— Du nevnte noe om din ungdoms Kristiansand?

— Jeg var 17 år da jeg ble godt kjent med ei jente herfra. Faren hennes, Sigmund Buestad, lærte meg om Edvard Munch, Arne Gundersen og Egil Solheim. Siden har vi holdt god kontakt, nærmest som en familie.

Som grunn til å vende tilbake i moden alder, oppgir kunstneren følgende:

— Stillheten og naturen, begge deler fantastisk etter mange år i Paris.

Michael Rieu sier at han søker, og stadig finner, stein til sine skulpturer i fjæra i Kristiansand.

— Samspillet og gnisningen mellom stein og vann har ofte laget en egen skulptur. Steinen har fått sitt eget liv gjennom vannet. Min oppgave er å jobbe med steinen og få frem dette livet.

Men nå handler det om gi liv tilbake i en massiv bøk fra Gimle gård.