- Det er viktig å ha frihet til å disponere tiden, mener nyutdannet lærer Fiona Sand (37) som starter karrieren blant streikende kolleger. Her på Markens med kameraten Tommy Eikerapen. Foto: Jon Anders Skau

Det sier Kari Straand Holt (70) og Inger Greibrokk Bjaastad (71) som har henholdsvis 44 og 35 år bak seg som lærere.

— Vi ble alltid bedt om å godta lønnstilbudene i uravstemningene, og gjorde som de sa, sier de to som gir sin fulle støtte til streikende kolleger som nå kjemper mot å få mer av arbeidstiden bundet til skolen.

— Jeg var ikke så begeistret for at KS kom inn på arbeidsgiversiden, og følte at de dirigerte veldig, sier Straand Holt som har undervist i de fleste fag på Ski. Greibrokk Bjaastad har undervist i barneskolen i Ulsteinvik, og nå er de i Kristiansand for å feire at det er 50 år siden de var russ på den interkommunale høyere allmennskole (IHA) som i dag er Vågsbygd videregående skole.

— Med kravet om mer bunden arbeidstid virker det som om KS ikke stoler på oss. Det er klart litt bunden tid er viktig for å få til samarbeid, men det vil ikke være mulig å forberede seg til timene på den dårlige plassen lærerne har på de fleste skoler, mener de.

Stadig flere møter

Argumentet om at ferien er for lang, kjøper de ikke:

— Det er viktig å jobbe når elevene er på skolen. Men det var helt greit å begynne én uke før skolen startet for å forberede høsten, mener de.

De to elsker yrket de valgte, men beklager at stadig mer tid etter hvert gikk med til møter, og har ikke tall på alle helger de måtte bruke til planlegging.

— Men det er kjempegøy å være lærer og møte ungdommene hver dag, forsikrer de to russejubilantene.

Det synes også Fiona Sand (37) som er nyutdannet lærer etter tidligere å ha jobbet som bl.a fotograf og klesdesigner. Nå underviser hun i engelsk, samfunnsfag, norsk og musikk på Borkedalen skole i Lillesand, og er enn så lenge ikke tatt ut i streik. Men hun støtter kollegene som aksjonerer.

Jobber om kveldene

Og fritid har hun ikke hatt i overflod siden hun startet som lærer.

— Jeg går på jobb i sju-tiden om morgenen og går hjem sent om ettermiddagen. Det er aldri nok tid, og jeg må ta med meg arbeidet hjem og sitte og jobbe om kveldene med årsplaner, lekseplaner og ukeprøver. Men det er utrolig viktig å ha frihet til å disponere tiden selv, mener hun.

For hun stortrives og angrer ikke på valget:

— Jeg koser meg veldig og har endelig havnet på rett hylle!