KRISTIANSAND: — Dette er en svært alvorlig sak hvor en person er frarøvet livet. Skaden er uopprettelig. Saken har også andre alvorlige følger, i all hovedsak for barna som har mistet sin mor. Flere av dem er mindreårige, sa statsadvokat Jan Tallaksen da han la ned sin påstand om straff i Kristiansand tingrett onsdag.

28. august i fjor tok 50- åringen livet av kvinnen han ett år tidligere hadde blitt gjenforent med etter flukten fra det krigsrammede hjemlandet Syria. Han nekter straffskyld, og har trukket inn onde ånder når han skal forklare drapet.

Skolissen som kvinnen (43) ble drept med. DNA fra kvinnen er funnet på tauet. Foto: Eivind kristensen

Men norske vitner sier kona betrodde seg til dem om hvordan mannen kontrollerte og overvåket henne. Den ambisiøse kvinnen skal ikke ha fått lov til å håndhilse på mannlige elever på skolen. Vold og drapstrusler skal også ha vært vanlig i huset der seks av de ni barna bodde.

Datteren hørte mor

Aktor legger til grunn at ektefellene kranglet om deltakelse på en fest drapskvelden. Det endte med et basketak på soverommet. Aktor mener det ikke er bevist at mannen ønsket å drepe henne, men mener det ikke trengs når tiltalen er forsettlig drap.

— Jeg mener det for ham må ha vært sikkert at hun ville dø av kvelingen, i alle fall at det var sannsynlig at hun ville dø, sier Tallaksen.

Ingen av barna så det som foregikk bak døra på soverommet. Datteren (12) sier hun hørte moren skrike: «(Farens navn), jeg er glad i deg. Hvorfor gjør du slik?». Etter drapet gikk 50- åringen ut av rommet og låste døren.

Bistandsadvokat Solrun Vik i retten sammen med aktor Jan Tallaksen. Foto: Eivind Kristensen

Da barna gråt og spurte etter mor, svarte han at hun sov. Senere fikk et par av dem se sin mor liggende blodig på gulvet på soverommet. Barnas vonde opplevelser mener aktor er skjerpende for straffen. Han har lagt til ett år til det som er normalstraff for forsettlig drap.

Faren forlot boligen etter kort tid. Han tok bussen til Kristiansand, der han ble avbildet av et overvåkingskamera. Ved drosjeholdeplassen spurte han om veien til politiet, der han senere meldte seg. I lomma hadde han skolissa.

Ba om frifinnelse

Forsvarer Tarik Abbou mener 50— åringen må frifinnes for forsettlig drap. Alternativt må retten dømme ham for uaktsomt drap. Forsvareren legger vekt på ektemannens forklaring om at han bare ville stoppe konas skrik med skolissa.

— Spørsmålet er om han skjønte at hun kom til å dø dersom han ikke slapp taket. Hans svar på dette er åpenbart nei. Han har aldri hatt noe ønske om å forvolde hennes død, sier Abbou.

50-åringens forsvarerTarik Abbou. Foto: Eivind Kristensen

Han er tvilende til vitneforklaringene om forholdene barna og kona levde under og mener dette uansett ikke er relevante for drapshandlingen.

— Dersom det er benyttet vold og trusler har dette skjedd i oppdragelsesøyemed, sier Abbou, som mener det ikke har fremkommet noe som ikke er vanlig i kulturen familien kommer fra.

- Urettferdig behandlet

Eldste sønn i familien, Mohamad (22), har nå foreldreansvar for fem av de mindreårige barna. Han har fulgt rettssaken og mener faren er urettferdig framstilt.

— Han gjorde en feil, men han hadde aldri til hensikt å drepe min mor. Han elsket henne. Jeg mener han blir hardt straffet fordi er utlending, sier sønnen til Fædrelandsvennen.

Mohamad viser også til at faren har vært kreftsyk og har slitt psykisk etter å ha sittet i fengsel i Syria. Dette mener han har kommet for dårlig fram.