Matthías Vilhjálmsson slik Start ønsker å se ham. Her fra hjemmekampen mot Sogndal i fjor høst, som start vant 2-0. Foto: Tore André Baardsen

— Det er klart det er tøft. Det er tungt ikke å score mål, sier Starts islandske spiss.

Vilhjálmsson scoret 18 mål i sin debutsesong for Start i 2012, og fulgte opp med 11 mål i sin første sesong i eliteserien i fjor.

Dermed må det tas grep for å finne tilbake til islendingens sedvanlige scoringsform. Under onsdagens trening kjørte han avslutningstrening alene sammen med Start-trener Mons Ivar Mjelde.

Det skjedde på spissens eget initiativ.

Ikke fornøyd

— Det er ikke noe unormalt i det, det skjer hver uke. Jeg føler innsatsen min på banen er god, men målene mangler, og det er jeg ikke fornøyd med, sier Vilhjálmsson.

Denne sesongen har det vært lite å juble for. I tillegg til null nettkjenninger, gikk spissen glipp av fem serierunder på grunn av skade (6-10. serierunde).

Spissen var tilbake i cupkampen mot Vard Haugesund i starten av juni, og noterte seg for to mål i 4-0 seieren i tredje runde.

— Jeg har ennå ikke opplevd måltørke siden jeg kom til Start. Men de aller fleste spillere opplever slike perioder i løpet av karrieren. Det er bare å riste det av seg og komme sterkere tilbake, sier 27-åringen fra Reykjavík.

Skulle score mer

Da Vilhjálmsson snakket med Fædrelandsvennen før sesongen, uttalte spissen at han kunne bli toppscorer i eliteserien i år, og at målet var å score flere mål enn i 2013. Da må han begynne å innfri om det ønsket skal gå i oppfyllelse i 2014. Vilhjálmsson sier han har god nytte i Mons Ivar Mjelde som i sin tid var en fryktet spiss, og scorte 72 mål på 166 obligatoriske kamper for Brann.

— Han gir oss gode råd, og vi gjør lurt i å høre på han som har stor erfaring. Det eneste som betyr noe er at laget gjør det bra, sier islendingen.

Mjelde sier Vilhjálmsson selv ønsket å få litt avslutningstrening før kampen mot Sandnes Ulf lørdag, og sier det ikke dreier seg om bekymring fra Mjeldes side.

Mjeldes spiss-råd

— Han tok kontakt, og det er klart det er utrolig viktig for en spiss å levere mål. I fjor scoret han mer enn i år, mens denne sesongen har han levert flere målgivende pasninger. Det er vi fornøyd med, selv om Matthías selv kanskje ikke er glad for å score så lite mål, sier Mjelde om spissen som nylig signerte en kontrakt som løper ut 2017. 46-åringen sier han kjenner seg igjen i Vilhjálmssons måltørke. Den tidligere Brann-spilleren har vært gjennom lignende.

— Det er soleklart at jeg kjenner meg igjen. Da brukte det å hjelpe med en slik avslutningstrening. Det hjalp meg til å finne igjen godfølelsen foran mål, sier Mjelde.

Start møter Sandnes Ulf lørdag til det Mons Ivar Mjelde mener kan bli en avgjørende kamp i nedrykksstriden.

— Det blir en sekspoengs-kamp, og det er vikitg for oss å slå de lagene som ligger rundt oss på tabellen, sier Mons Ivar Mjelde.

Han sier det neppe blir aktuelt med mange endringer på laget som slo Lillestrøm sist helg. Zlatko Tripic må stå over på grunn av for mange gule kort.