Etter åtte år som gruppeleder ønsker Tor Utsogn å slippe til han. Han legger ikke skjul på at det har vært en krevende jobb å være både gruppeleder og leder i helse- og sosialstyret. Foto: Torstein Øen

— Jeg ønsker at andre overtar den rollen jeg har hatt. Så skal jeg med min erfaring og mine synspunkter være med som en aktiv medspiller i gruppa, sier Tor Utsogn, gruppeleder i Frp.

Han ble gruppeleder i partiet i 2003 og var helt sentral da Arvid Grundekjøn i 2011 fikk til dagens borgerlige samarbeid. Nå er det altså nok.

— I tillegg til at jeg ønsker å slippe andre til, legger jeg ikke skjul på at det har vært en krevende jobb, sier Utsogn som i tillegg til å være gruppeleder har ledet helse og sosialstyret og vært medlem i formannskapet og kommunalutvalget.

Storbukås tilbake?

Nominasjonsprosessen i partiet er bare så vidt er i gang. Det er likevel klart at Stian Storbukås igjen kan være aktuell som gruppeleder i partiet.

— Jeg har egentlig ikke noe behov for å erklære hvilken posisjon jeg vil ha. Min holdning er at nominasjonskomiteen må finne ut hvor de vil sette meg. Det er uansett et privilegium å få stå lista, sier han.

36-åringen har vært med i bystyregruppa siden 1999. I 2007 tapte han mot Utsogn i kampen om å bli gruppeleder. Han signaliserte da at han var ferdig med politikken.

Men slik gikk det ikke. Han ble gjenvalgt i 2011 og har også fungert som gruppeleder etter at Tor Utsogn var sykmeldt en periode i vår.

— Å være fungerende gruppeleder har kanskje gitt deg lyst til å fortsette i den jobben?

— Det er klart at den perioden har ikke vært demotiverende, men det vil ikke si at jeg nå går ut og sier at jeg vil bli gruppeleder, sier Storbukås.

Bråk

Storbukås var tidligere omstridt i Frp og var sentral i bråket i Frps gruppe tidlig på 2000-tallet. Det var noe av bakgrunnen for at han tapte mot Utsogn for snart åtte år siden.

— Har du forandret deg som politiker?

— Nå er det sammensatte forklaringer på de urolighetene. Jeg gjorde mange dumme ting tidligere, men velger å tro at man ikke gjør den samme feilen to ganger og at man blir visere med årene.

Pause

Utsogn understreker at han ikke er ferdig i politikken, men at han i denne perioden ønsker å være mindre aktiv.

— Jeg ønsker å ta pause fra den jobben i en periode eller to og vil undersøke i arbeidsmarkedet om det er er andre muligheter. Jeg ønsker en normal, men interessant jobb.

— Hva tenker du om Stian Storbukås som ny gruppeleder?

— Han er dyktig og han er en god kandidat. Han kjenner partiets historie og har teft for god politikk. Samtidig er det gøy med mange av de nye, sier Utsogn.

Fylkesleder Arild Birkenes mener Stian Storbukås har forandret seg som politiker.

— Jeg har kjent Stian siden han var 16 år og spådde at han kom til å nå langt. Han fikk kanskje litt radikale meninger som brøt med partiet, men nå har han kommet til en plass der han inngir tillit både i eget parti og overfor andre partier, sier Birkenes.

For tidlig

Ifølge leder i nominasjonskomiteen, Steinar Bergstøl Andersen, er det altfor tidlig å si hvem de vil innstille på første plass og som dermed er naturlig som gruppeleder.

— Vi har folk i bystyregruppa til det, men det er for tidlig til å si noe om den posisjonen nå, sier Andersen.

Han sier de har mange nye kandidater til lista.

— Jegtror ingen har sjanse til å måle seg med oss når. Vi har definitivt de bestetalentene, sier Andersen.