Line Haugen Eriksen er en av deltakerne som får prøve å leve som en toppidrettsutøver. Foto: Privat

For mange er ikke det nok å trene to-tre ganger i uken. De må ha mer. Mye mer. Treningen kombinerer de med halvmaraton, motbakkeløp, sykkelritt, skirenn eller triatlon. Kjenner du deg igjen?

Treningssenterkjeden Stamina lanserer nå et treningskonsept for de som ønsker å ta treningen til et nytt nivå.

— Vi gir supermosjonistene muligheten til å leve som en toppidrettsutøver i 12 uker. Det i seg selv blir uforglemmelig, samtidig som det vil gi en solid fysisk prestasjonsfremgang, sier konserndirektør i Stamina, Trond Evald Hansen.

Han hevder tilbudet er helt unikt i Norge.

— Det er mange som tilbyr ulike treningsprogram og teknikk kurs av ymse slag, men en så komplett løsning som dette, er det ingen andre som tilbyr et kresent men kjøpesterkt marked, sier Hansen.

Melkesyre- og styrketest

Først testes utøvernes melkesyreterskel og maksimale oksygenopptak i laboratorium. Så gjøres det en styrketest, og en test av kroppssammensetningen, ved hjelp av Tanitavekten. Deltagerne må også registrere kostholdet sitt, slik at en ernæringsfysiolog kan gi dem en tilbakemelding på eventuelle endringer som bør gjøres.

— Når tester, kostholdregistrering og intervju med hver enkelt deltager er gjort, så settes det opp individuelle treningsprogram. Treningene loggføres ved hjelp av en sportsklokke som måler treningsøktene i detalj, i tillegg til å måle den enkeltes restitusjonsnivå, sier Hansen.

Line Haugen Eriksen er en av deltakerne som får prøve å leve som en toppidrettsutøver. Foto: Privat

Utøverne får ukentlig tilbakemelding på utført trening fra sin trener basert på det sportsklokken har registrert på egen nettside. Det vil også bli fellesøkter i treningsperioden. Her vil det bli fokus på teknikk, intensitet og varighet.Etter treningsperioden, testes deltakerne igjen.

— Det er her vi vil se hvilken fremgang deltakerne har hatt, sier Hansen.

Trenerne vil minimum ha treningsfaglig kompetanse fra Norges Idrettshøgskole, må ha vært idrettsutøvere på høyt nivå, og ha solid trenererfaring.

Lanseres i Oslo

Deltakerne må regne med, litt avhengig av treningshistorikken, å bruke ca ti timer i uken på trening. For å få treningsfremgang, må man må trene litt mer og bedre enn det man har gjort før. Programmet finnes foreløpig bare i Oslo, men målet er å kunne lansere konseptet i andre byer om det blir en suksess.

— Vi lanserer dette i Oslo først fordi vi tror at det største markedet er her. Vi tror vi finner flest interessenter i finans-, revisjon- og jussektorene. Her er man vant til å bli målt på resultater og det er mange som konkurrerer i ulike idretter. Det er heller ikke til å legge skjul på at vårt tilbud er mer kostbart sammenlignet med andre treningstilbud, sier han.

Konseptet starter opp for vanlige folk etter sommeren, men de kjører en pilot på prosjektet nå med en liten gjeng fra firmaet Polar Elektro.

— Det er ikke alle som får oppleve å teste kroppen på et laboratorium. Jeg synes det er interessant å få tallfestet tilstanden min, å få individuell oppfølging etter behov og tilstand, og få muligheten til å tallfeste utviklingen, sier Ole Christian Haugen, økonomiansvarlig i Polar Elektro.

Deltakerne som er med piloten er delt i to — en løpegruppe og en sykkelgruppe. Løpegruppen skal delta i Oslo Maraton til høsten.- Jeg løp på 3.55 i fjor. Med god utvikling håper jeg å komme ned mot 3.30 i år, sier Haugen.

Han mener at konseptet også kan passe for andre enn supermosjonister.

— Dette kan være en god dytt i rumpen til de som har lyst til å begynne å trene. De fleste blir jo giret av å få oppfølging fra noen og å bli pushet, sier Haugen.

Line Haugen-Eriksen er også med på pilotprosjektet. Hun har som mål å gjennomføre halvmaraton til høsten.

— Jeg synes det er spennende å få individuell oppfølging og å få satt ting i system. Det blir spennende å se om jeg, ved å trene med det oppsatte opplegget, klarer å nå målet mitt om å gjennomføre Oslo Maraton, sier Haugen-Eriksen, salgskoordinator i Polar Elektro.

Usikker på etterspørselen

Anne Thidemann, direktør for området Trening i hovedorganisasjonen Virke, synes det nye konseptet er interessant, og at det er et spennende nisjetilbud til de mest aktive mosjonistene. Hun er imidlertid noe usikker på om etterspørselen er stor nok til at det gir lønnsomhet.

— Leser man Finansavisen og Dagens Næringsliv, så kan det fremstå som om gruppen av betalingsvillige og aktive nordmenn er veldig stor, men i antall representerer de et begrenset antall, sier Thidemann.

Foreløpig er det svært få aktører som satser på treningstilbud som ligner det toppidrettsutøvere får. Magnat Center er en av dem. De åpnet for litt over to år siden i Oslo.

— Vi har markedsført oss som toppidrettssenteret for folket. Vi gir medlemmene samme tilbud som toppidrettsutøvere får, eller ikke får, men burde hatt. Vi tilbyr et tverrfaglig samarbeid med medisinsk og fysikalsk behandling, fysiologiske tester og prestasjonstrening, sier en av gründerne bak senteret, Jørn Stian Dahl.

En del av tilbudene får medlemmene «gratis» gjennom medlemsavgiften, noe må de betale ekstra for.- Har det vært en suksess?- Pågangen har vært mindre enn forventet, men likevel etter planen. Det skjedde noen ting i markedet da vi etablerte oss. Blant annet droppet Elixia bindingstid i perioden da vi åpnet. Det har også vært en overetablering av sentre i Norge, og det har gjort noe med hele markedet, sier Dahl.