26 år etter at Tor Spilling døpte Sven Tommy Treland Grøtteland, kunne samme prest døpe sønnen hans, Ole Jonas. Foto: Picasa
Datteren Juliane (2) fulgte godt med da presten viet foreldrene i Kvinesdal kirke på lørdag. Lillebror Ole Jonas satt trygt på fanget til mormor Borgny Risnes. Ved siden av henne sitter brudens søster, Nina Risnes Olsen. Foto: Picasa

— Jeg er jo prest helt til jeg dør, men dette var nok siste gang jeg vier eller døper noen. Det var veldig hyggelig å bli spurt, og sognepresten i Kvinesdal hadde ingenting imot at jeg fikk prøve meg igjen, sier Tor Spilling.

Brudgommen Sven Tommy Treland Grøtteland synes det hadde vært gøy om presten som døpte han selv i 1988 og hans Linn Risnes Olsen i 1992, kunne ha viet dem og samtidig døpe sønnen deres Ole Jonas.

— Jeg tenkte det ikke kunne skade og spørre, og heldigvis tok han utfordringen. Det ble en flott seremoni, sier den nybakte ektemannen.

Er blind

Tor Spilling har øyensykdommen retinitis pigmentosa som gjorde at han i 20-årsalderen ble sterkt synshemmet og senere helt blind. Det forhindret ham likevel ikke fra å gå løs på et langt og krevende teologistudie. Det var begrenset med litteratur på blindeskrift, og medstudenter leste pensum høyt for ham. Aller ivrigst var Astrid fra Nord Odal, som i 1952 også ble hans kone.

Tor Spilling har i et intervju med Fædrelandsvennen tidligere fortalt hvordan kona i alle år hjalp ham med å forberede prekener og alt papirarbeidet som fulgte med presteyrket.

Ordinert i 1959

I 1957 var han ferdige med den teoretiske delen av teologistudiene, og året etter var også praktikum i boks. I 1959 ble Tor Spilling ordinert som prest i Stavanger domkirke. Etter dette arbeidet han i noen år for blindesaken på Vestlandet og fikk noen prestevikariater. I 1962 ble han ansatt som hjelpeprest i Stavanger domkirke. Han ble i Stavanger i seks og et halvt år, til han i 1969 fikk en prestestilling i Hedrum kirke ved Larvik. Fra 1977 til oppnådd pensjonsalder i 1992 var han residerende kappeland i Kvinesdal, med hovedansvaret for Fjotland. Som pensjonist vikarierte Tor Spilling som prest i nabokommunen Sirdal og et par år i Fauske i Nordland.

Modellbygger

Tor Spilling har i mange år vært lidenskapelig opptatt av modellbygging - noe som må sies å være en svært spesiell hobby for en som ikke kan se. Like før den pensjonerte presten fylte 85 år overrekte han et kirkeskip han hadde bygd til Fjotland kirke i Kvinesdal.

Fem år senere har han fremdeles ikke lagt hobbyen på hylla, og forteller at han ved hjelp av en modellbygger i Grimstad skal overlevere et nytt kirkeskip til Nanset kirke i Larvik.

— Jeg har gitt dem et kirkeskip tidligere som jeg ikke ble helt fornøyd med, og håper de vil takke ja til å bytte ut det med et nytt, sier 89-åringn.