— Å miste jobben er et traume. Man blir ekstremt sårbar av arbeidsledighet, sier Dagfinn Haarr, kommuneoverlege i Kristiansand.

Han beskriver menneskets toleransevindu som flytsonen; der vi føler oss komfortable, yter og lærer best.

— Når man mister jobben taper man ikke bare inntekt, men kollegaer, venner og status. Da kan vi havne utenfor toleransevinduet og over tid bli syk, sier Harr.

Hyperstress

Kommuneoverlegen forteller at man hovedsakelig reagerer på én av to måter.

— Man kan bli hyperstresset av belastningen. Da går kroppen i «krigsmodus», stopper blodtilførselen til enkelte organer og øker den i musklene. Dette er helt ubrukelig for en som går arbeidsledig og fører til betennelser i kroppen og livsstilssykdommer, sier Harr.

Andre reagerer på motsatt måte.

— De blir passive, deprimerte og holder seg inne. Men angst og depresjon har fysiske konsekvenser. Jeg har hatt pasienter med store plager forårsaket av arbeidsledighet, sier Harr.

Søvnvansker og depresjon

Professor Bjørgulf Claussen, ved Avdeling for samfunnsmedisin på Universitetet i Oslo, har skrevet doktorgrad på arbeidsløshet og helse.

— Etter tre-fire måneders arbeidsløshet er én av fem så deprimerte eller engstelige at det bør kalles sykelig. Søvnproblemer, fordøyelsesproblemer, hodepine, og ryggsmerter er vanlig, sier Claussen.

Han forteller at nordmenn ser positivt på situasjonen like etter å ha mistet jobben.

— Den første tiden er ferie, men etter fire måneder kan det bli alvorlig. Mange blir overmannet av en depresjon det er vanskelig å oppdage, sier Claussen.

Jeg var så nedstemt at jeg ikke lengre klarte å le.

- Alt var svart

Katrin Schäfer fra Tyskland har 3,5 års utdannelse som tekniker og teknisk tegner i byggebransjen. I tillegg har hun fire måneders språkkurs og snakker godt norsk. Hun flyttet til Norge i 2009 og bor nå i Kvinesdal, men klarer ikke komme inn på arbeidsmarkedet.

Katrin Schäfer føler seg lite verdt fordi hun ikke får jobb. Foto: Privat

— Sammen med mannen min har jeg skrevet over 600 søknader. Jeg har virkelig prøvd alt, sier Schäfer.

I den vanskelige situasjonen var legene redde for at Schäfer skulle få nervesammenbrudd og hun fikk derfor utskrevet antidepressiva.

— Jeg var så nedstemt at jeg ikke lengre klarte å le. Alt var svart, sier Schäfer.

Nå venter Katrin Schäfer barn og har sluttet med medisinene.

— Jeg håper på fast jobb etter permisjonen. Jeg vil føle meg verdifull og ikke være en eremitt, sier Schäfer.

Opp om morgenen

Egil Lindekleiv, seniorrådgiver i NAV Kristiansand, bekrefter at det kan være hardt å være arbeidsledig.

— Mange kommer til oss med stort pågangsmot. Etter tre måneder er 50 prosent tilbake i arbeid, men klart det kan bli tøft for de resterende som går ledig, sier Lindekleiv.

Han mener det viktigste er å holde kontakten med arbeidslivet.

— Ikke bli passiv. Ikke snu døgnet. Kom deg opp om morgen, kontakt NAV og oppsøk arbeidsgivere.

Opp om morgenen

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil allerede fra nyttår kreve at alle ledige under 30 år daglig skal møte i kommunale aktiviteter. Hvis ikke blir trygdeutbetalingen avkortet. Kommuneoverlege Dagfinn Haarr er positiv til forslaget.

— Vi står allerede klar med en rekke tiltak. Om kommunene får bevilget midler vil dette være utmerket for de arbeidsledige. Hvor vidt tvang er den mest gunstige måten å oppleve mestring på er jeg derimot usikker på, sier Haarr.