FARSUND: — Det var visst noe småsprengning, sa de. Det har smelt flere ganger før, men aldri så godt som i ettermiddag. Nå er det to hull i taket. Takstmannen sa vi bare må få byttet det. Og det er jo litt dumt, ettersom vi la nytt tak for ett år siden, forteller Erik Olsen som bor i huset 50 meter fra det nye byggefeltet i Helvik i Vanse i Farsund kommune.

Der har TT-Anlegg siden i høst sprengt ut og klargjort området som skal bli et nytt boligfelt med 32 tomter som bygges ut av Minde Terrasse AS, som eies av Brødrene Thorkildsen og TT-Anlegg i fellesskap.

STEIN: Dette er en av steinene som traff taket til Erik Olsen.

Uhellet skjedde klokken 14.30 mandag.

Skal bytte

— Vi hørte ikke alarmen som skulle varsle smellet. Men det smalt så cola-flaska hoppet på bordet. Det haglet små steiner over taket og ned langs veien.

— TT-anlegg var på tråden etter fem minutter og beklaget det som skjedde, forteller Olsen.

TT-anlegg beskriver hendelsen slik:

- Da vi sprengte av en salve fikk vi det vi kaller "pipeblås". Fordemningen i borehullet gikk rett til værs og drysset ut småstein som traff taket på huset rett ved siden av. Huset fikk noen bulker i to takplater. Dem bytter vi i morgen, sier Ståle Fyksen som er leder for fjellavdelingen i TT-anlegg.

TT-anlegg har varslet politiet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om uhellet.

SKUR AV STEIN: Erik Olsen kunne høre det buldre da det haglet stein over taket hans mandag ettermiddag.

Undersøker — Hva gikk galt under sprengningen?

— Ettersom ingen ble skadet, så skal vi se nærmere på det tirsdag. Vi må prøve å finne ut årsaken. Dette ikke noen dramatisk historie. Men det er ugreit, for å si det sånn. Men det var ikke store steiner. Det er små steiner som har truffet taket og laget to bulker, sier han.

- Hva tror dere gikk galt?

- Vi kan ikke være sikker før vi har undersøkt det nærmere. Men vi tror at det rett og slett har vært isklumper i pukken som ligger over ladningen i borehullet. Da har vi ikke fått så mye pukk som ønsket over ladningen, slik at steinene spruter opp, i stedet for å holde energien nede i fjellet som sprenges, forklarer Fyksen, som presiserer at dette ikke er noe han kan slå fast ennå.

- Kunne folk blitt skadet?

— Det er ikke bra å bli truffet av steinene. Du merker det hvis du blir truffet, for å si det sånn, sier Fyksen.

Huseier Erik Olsen sier det slik:

— Taket kan erstattes. Heldigvis ble det ikke mer alvorlig, sier Olsen.