Fortøyningskroken mellom Sjursen og Olsens båter har slitt rett av. Nå holder bare knuten båtene sammen.
Flere steder har fortøyningskanter i tre gitt etter i stormen.
Roald Kristiansen viser fram restene av fortøyningen. To av fortøyningene ble slitt rett av båten hans i Løviga.
Etter en turbulent natt står Roald Kristiansens båt endelig i ly i Løviga.

— Vi måtte til slutt evakuere, og la oss inn på hotell. Det var veldig ubehagelig for barnebarnet vårt på sju år, forteller Tor Martin Olsen.

Det er forholdsvis stille etter stormen i Kristiansand Gjestehavn, men havna bærer preg av at stormen Bertha rullet over Sørlandet natt til mandag. En utrigger av stål er knekt av, fortøyningskanter av tre har gitt etter flere steder. Olsen har sammen med båtnabo Terje Sjursen og andre båteiere brukt store deler av natten til å sikre fortøyninger på de mange båtene i gjestehavna.

— Det var en søvnløs natt, sier Sjursen.Også i Løviga i Kristiansand har båtene fått kjørt seg natt til mandag. Roald Kristiansen måtte flytte sin båt i ly da fortøyningen sleit.

— Jeg hadde fire fortøyninger med 16 millimeter tau, og to av dem sleit rett av, sier han.

Mange skademeldinger

Jon Berge, informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, forteller om uvanlig mange henvendelser fra uheldige båteiere mandag morgen.

— I dag tidlig hadde på landsbasis vi fått inn meldinger om 35 skader på båt, og det kommer stadig inn flere, sier han.

Det kraftige uværet får skylden for skadene.

— Vi har synkeskader, båter som har slitt seg og båter som har fått juling mot bryggene, sier Berge.

Han forteller at båteierne stort sett kommer greit ut av det etter stormfulle netter.— Så lenge de har vært greit forsikret, kommer båteierne her i hovedsak godt ut av det. Men dette uværet har vært varslet, og da bør båtene sikres godt på forhånd. Jeg vil oppfordre alle som har båter til å komme seg avgårde og sjekke fortøyninger så fort som mulig, sier Berge.

Også Gjensidige og Storebrand kan melde om ekstra mange henvendelser fra båteiere mandag. Også hytter, hus og biler har fått kjørt seg i uværet. Hovedsaklig er det forsikringskunder på Sørlandet og Vestlandet som har rapportert skadene.

Misfornøyde med havna

På utriggeren mellom Sjursen og Olsens båter har fortøyningskroken blitt slitt rett av. Båteierne er ikke nådige i sin kritikk av gjestehavna.

— Selv om dette var et kraftig uvær, er ikke dette godt nok. Det mangler skruer flere steder langs bryggene, og selv med lite vind er det ustabilt å gå her. Fortøyningskantene gir etter bare man sparker i dem, sier Olsen.

— I går kveld var det direkte farlig å bevege seg utenfor båtene da vi sjekket fortøyningene, supplerer Sjursen.

Værutsatt gjestehavn

Klaus Kristensen er driftsansvarlig i Kristiansand Gjestehavn, som eies av kommunen. Han mener problemet er at havna er værutsatt.

— Det sto på en periode fra sør-øst, med vind som kommer rett inn fra Skagerrak. Da bygger det seg opp store bølger, og vi ligger utsatt fra den vinkelen. Ved et slikt ekstremvær kan dette skje i alle havner, sier han.

Reparasjonsarbeidet var mandag i gang i gjestehavna.

— Vi har solide betongbrygger, og det er første gang vi har opplevd at en utrigger av stål har knekt. Det sier en del om hvor kraftig uværet var, sier han.