KRISTIANSAND: Dette skjedde torsdag 7. juli. Saken er meldt som en alvorlig hendelse til Statens helsetilsyn, og Spesialenheten for politisaker, politiet og fylkesmannen i Aust— og Vest-Agder er også rutinemessig varslet.

— Vi har i dag avgjort at saken skal oversendes fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder som vil foreta tilsyn, sier fungerende avdelingsdirektør i undersøkelsesenheten, Mona Kaasa, i Statens helsetilsyn til Fædrelandsvennen.

Politiet

Onsdag 6. juli klokka 07.45 fikk Agder politidistrikt melding om en mann som gikk på togskinnene på innsiden av gjerdene nord for Christianssands bryggeri, opplyser Kenneth Rafaelsen, politispesialist og fungerende leder for voldsavsnittet.

Ved treet bak politibilen ble en person pågrepet etter at han gikk på togskinnene ved bryggeriet onsdag morgen. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Han forteller at politiet rykket ut, fant en mann som framstod som beruset. Klokka 08.25 ankom han arresten. Politiet vurderte tilstanden dit hen at han måtte til legevakten for å se om han hadde helse til å bli satt i arresten.Legevaktlegen mener han var egnet for arresten, og litt før halv ti kom han tilbake og ble satt i arresten.

Akuttmottaket

— Han ble satt på standard rutinekontroll hver halvtime. Men allerede ved første kontroll, etter 30-40 minutter, var helsetilstanden så forverret at politiet i samråd med legevakten bestilte ambulanse som brakte ham til akuttmottaket ved Sørlandet sykehus, sier Rafaelsen og legger til at det dagen etter kom melding om at pasienten var avgått ved døden. Da ble spesialenheten for politisaker varslet og det ble bestilt obduksjon for å fastslå dødsårsaken.

Rolf Jarnes leder legevakten i Kristiansand bekrefter at pasienten var på legevakten, og ble behandlet av en erfaren lege. Han bekrefter også at legevaktlegen observerte en lett blodig nese på mannen, som er kjent fra rusmisbrukermiljøet i Kristiansand.

Vurdert

— Legen observerte og vurderte dette, sier Jarnes.

Ifølge Norsk helseinformatikk er blodblandet gul veske fra nesen et symptom på alvorlig hodeskade, som kan være livstruende og krever umiddelbar medisinsk behandling.

Verken politi eller legevakt meldte at det er observert synlige ytre skader som følge av støt mot hodet. Pasienten kunne selv gå ut og inn av legevakten, ifølge Jarnes.

For seint

Fædrelandsvennen har grunn til å tro at det gikk en viss tid fra pasienten ankom akuttmottaket til det ble konstatert alvorlig hodeskade. Da var det imidlertid for seint å utføre en operasjon i hodet, som kunne redde livet til mannen, etter det Fædrelandsvennen har grunn til å tro.

Fungerende klinikkdirektør Ole Rysstad ved Sørlandet sykehus bekrefter at en pasient døde forrige uke. Foto: Marken, Sindre

Fungerende klinikkdirektør Ole Rysstad ved Sørlandet sykehus skriver dette i en mail til Fædrelandsvennen:«Torsdag 7. juli døde en pasient ved Sørlandet sykehus etter å ha blitt overført fra politiets varetekt. Hendelsen er meldt til tilsynsmyndighetene og politiet. Sykehuset avventer deres konklusjoner før det kan gis en uttalelse om hendelsen.«

Moralisme

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

— Moralisme preger fortsatt måten helsepersonell møter rusmisbrukere på, og de får dårligere helsehjelp enn andre. Det sier kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand kommune. Han har jobbet et langt liv med rusmisbrukere. Og selv om mye har blitt bedre de siste årene, er det lang vei igjen å gå, mener han.

— Før var rusmisbrukerne samfunnets spedalske, og fortsatt fører uvitenhet blant helsepersonell til holdninger om at rusmisbrukere kan skylde seg selv for den situasjonen de er i, sier Haarr som uttaler seg generelt, og ikke om det konkrete dødsfallet fra forrige uke.

Melder fra

Når rusmisbrukere trenger helsehjelp, sørger kommunens ansatte alltid for å først melde fra via telefon, og så følge pasientene enten det er til legevakt, fastlege eller sykehus. Både fordi mange rusmisbrukere har problemer med å forholde seg til helsevesenet, men også fordi de i følge omfattende internasjonal forskning rett og slett får dårligere helsehjelp.

— De har et rusproblem i bunn, i tillegg har de ofte psykiske problemer og på toppen av dette har de gjerne store fysiske lidelser. I de nye, nasjonale retningslinjene skal spesialisthelsetjenesten ta fatt i alle disse elementene på en gang. Det er ikke sykehusene organisert for, sier Haarr.

Lite samarbeid

Han peker på at sykehusene er organisert med til dels lite samarbeid mellom somatikken, psykiatrien og spesialisthelsetjenesten for rusmiddelavhengige. Han har også erfart at det kan variere fra sykehusavdeling til sykehusavdeling hvordan de behandler rusmisbrukere.

— Det svikter i alle ledd. Derfor vil det neste år bli gjennomført et landsomfattende tilsyn der temaet er samarbeidet mellom psykiatri og rusbehandling både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten i regi av fylkesmennene over hele Norge, sier Haarr.