Deltakere i alle aldre var i full aktivitet under helgens juleleir på Kristiansand Kamsportsenter. Til sammen var det nesten 200 deltakere med på leiren. Foto: Asgeir Høimoen

— Det er veldig greit å ha med hele familien, og det er god trening, sier Wenche Flack.

Sammen med mannen Tommy Flack og sønnene William (4) og Tobias (9), er de i helga med på juleleir hos Kristiansand Kampsportsenter. Sammen med nesten 200 andre treningsglade får de gjennom helga prøve seg på mange ulike stilarter med god veiledning fra kompetente instruktører. For en kampsport-frelst familie er det midt i blinken.

— Det er veldig gøy her, forteller William før han energisk viser fram noen av triksene han har lært.

Deltakere i alle aldre var i full aktivitet under helgens juleleir på Kristiansand Kamsportsenter. Til sammen var det nesten 200 deltakere med på leiren. Foto: Asgeir Høimoen

Godt miljøTommy Flack synes det gir noe mer å trene kampsport enn å være på et tradisjonelt treningssenter.

— Her bygger man både selvtillit, og det gir en veldig god mestringsfølelse, forteller han.

Han har sammen med den eldste sønnen Tobias trent ved Kristiansand Kampsportsenter i rundt to og et halvt år. Yngstemann William og Wenche begynte for cirka et halvt år siden. Når hele familien holder på med kampsport blir det noen turer fram og tilbake fra senteret i løpet av en uke.

— Det er litt kjøring fram og tilbake for at alle skal få med seg treningene, men det går veldig greit. Det er et veldig godt miljø her, og vi som trener sammen finner også på sosiale ting utenom, forteller Wenche.

Instruktør Anders Blomberg (til venstre) og leder av Kristiansand Kampsportsenter, Richard Haye, vil ha vekk macho-stempelet kampsport har hos mange. Foto: Asgeir Høimoen

Deltakere fra hele landetLeder av Kristiansand Kamsportsenter, Richard Haye, forteller at de har opplevd en stor økning på interessen til juleleiren siden oppstarten.

— Da vi arrangerte for første gang i 2007 var vi 15 personer. Etter det har vi blitt flere hvert år. I år har vi satt et tak på 200. De som har vært her kommer tilbake, forteller Haye.

Helgens leir er for alle kampsport-interesserte uansett nivå. Deltakere fra hele landet har kommet til Kristiansand for å delta på juleleiren, og aldersspennet strekker seg fra de yngste på tre år til de på over 60 år.

— Nå i helga har de mulighet til å prøve ut noe nytt. Vi oppfordrer alle til å trene flere stilarter, og ikke holde seg til en. Det unike med denne leiren er at den ikke er stilartsrelatert, sier Haye.

Vil fjerne macho-stempelet

Mange har inntykk av kampsport som noe veldig macho, og kanskje litt skummelt. Det inntrykket vil Haye være med å endre.

— Vi håper å kunne være med å endre bildet folk har av kampsport. Vi bruker slag og spark som et verktøy for å lære folkeskikk. Vi vil vise at dette er stuerent, sier Haye.

Vi bruker slag og spark som et verktøy for å lære folkeskikk

Til vanlig er rundt 40 prosent av de som trener på Kristiansand Kampsportsenter jenter. Haye vil at senteret skal være for alle.

— Vi vil være et familiekampsportsenter. Nå i helga har vi også hatt noen egne timer for jenter. Det har vært en suksess, forteller Haye.

Anders Blomberg fra Fredrikstad er den høyest graderte på juleleiren, med åtte svarte belter i ulike stilarter. Han er med som instruktør og er fornøyd med helgens program.

— Det er et veldig bra opplegg. Det er veldig sosialt, og det gir et godt samhold, sier Blomberg.