— Dette vil bety en ytterligere overetablering innen detaljhandel, og det vegg i vegg med Norges største kjøpesenter, sier daglig leder Harald Andersen i Kvadraturforeningen.

Tirsdag sa fylkesutvalget i Aust-Agder ja til at Ikea får bygge et såkalt outletsenter (kjøpesenter) på 10.000 kvadratmeter på nabotomten. Fylkesrådmannen og flere høringsinstanser har tidligere pekt på at Ikeas planer er i strid med regionale planer om at området bare skal brukes til storhandel.

- Outlet bare et navn

Harald Andersen mener det spiller liten rolle om det nye kjøpesenteret kalles outlet, som innebærer at utgående modeller av merkevarer selges til nedsatt pris.

— Også ordinære butikker selger ut sesongens varer når de for eksempel skal skifte ut sommerkolleksjonen med vinterklær. Da blir et outletsenter en direkte konkurrent, sier han.

Lederen av Kvadraturforeningen tror også Sørlandssenteret og handelsstanden i for eksempel Vågsbygd, Vennesla og Lillesand vil merke konkurranse fra outletsenteret ved Ikea.

— Jeg har hørt argumentene om at et outletsenter vil trekke til seg handlende fra et større område, men han viser til at østlendingene har sitt eget outletsenter i Vestby like utenfor Oslo.

På spørsmål om ikke også nyetableringer i Kvadraturen også forsterker overetableringen i detaljhandelen, svarer Harald Andersen slik:

— Planene til Ikea er i direkte i strid med vedtatte planer for området. Her skal det bare kunne drives storhandel i butikker som er minst 3000 kvadratmeter store, sier Andersen.

- Dette er galskap

— Personlig mener jeg det er galskap å åpne opp for 10.000 nye kvadratmeter med butikker ved Ikea. Det blir ikke mer penger blant folk ved selv om det etableres nye arbeidsplasser i Sørlandsparken, sier leder Trine Rønnevig i Lillesand handelsstandsforening.

Selv om flere forretningsdrivende i Lillesand frykter ytterligere etablering i Sørlandsparken, understreker Rønnevig at det også en noen som synes dette er helt greit.

Leder i næringsforeningen «Kjøp i Vennesla», John Terje Ruenes, mener en ytterligere utbygging i Sørlandsparken vil bli utfordrende for handelsstanden i bygda.

— Personlig er jeg ikke tilhenger av streng regulering, og kundene må jo få handle der de vil. Dersom outletsenteret blir en realitet får vi bare brette opp ermene, og konkurrerer så godt vi kan om kundene, sier innehaveren av bokhandelen Vennesla Libris.

Skuffet

Berit Asdal Larrick som er daglig leder i handelsforeningen «Grimstad min by», er skuffet over flertallet i fylkesutvalget som sa ja til et nytt kjøpesenter ved Ikea.

— Jeg tviler på om det er stort nok befolkningsgrunnlag for denne satsingen. Det er grunn til å spørre om politikerne som har sagt ja har vurdert hvilke konsekvenser etableringen vil få for de eksisterende handelssentrene i regionen, sier hun.

150 arbeidsplasser

Ikeas planlagte handelssenter vil bestå av 40 til 50 butikker. Samlet vil disse kunne gi 150 arbeidsplasser. Dersom ikke fylkesmannen anker vedtaket ankes inn for departementet kan outletsenteret stå ferdig i 2017.