I kveld sier bystyret ja eller nei til høyhus på Tangen. Foto: Jørgen Steffensen
Dette "Pentagon"-alternativet med en seksetasjes bygning rundt et lukket gårdsrom er alternativet Lunde Holding Invest vil utvikle dersom det blir nei til høyhus. Foto: ASPLAN VIAK
Slik er forslaget til "Tangen Torg" med to seksetasjes blokker og et høyhus i 18 etasjer med åpent torg og grøntstrukturer. Foto: Asplan Viak
Hvis Bystyret i kveld sier ja til Lunde-familiens høyhus-planer på Tangen, kan det komme flere høyhus i området. Tangen Utviklingselskap AS, som eier nabotomt., minner bystyrepolitikerne om likebehandlingsprinsippet. Foto: ASPLAN VIAK

Bystyret begynte klokka 1700. Men først skal det være to timer med orienteringer. De fleste snakker likevel om Lunde Holdings høyhus-planer på Tangen. Det er den store saken i kveld.

Flere partier er delt, og ingen vil i øyeblikket si sikkert om det blir ja eller nei.

Harald Sødal (KrF) har kjempet for bygningsvern og bevaring i Kvadraturen i bystyret i 40 år. Han sier han har fysisk vondt, og han frykter høyhuset blir godkjent.

Dette "Pentagon"-alternativet med en seksetasjes bygning rundt et lukket gårdsrom er alternativet Lunde Holding Invest vil utvikle dersom det blir nei til høyhus. Foto: ASPLAN VIAK
Slik er forslaget til "Tangen Torg" med to seksetasjes blokker og et høyhus i 18 etasjer med åpent torg og grøntstrukturer. Foto: Asplan Viak

— Hadde folk vært fra seg av begeistring, hadde det vært en ting å tape. Men dette huset blir reist, uten begeistring, hvis det vedtas. Byens utvikling endres for alltid, av likegyldighet. Huff, sier han, og kaller kveldens møte det viktigste siden Kristiansand solgte aksjene i Agder Energi for 15 år siden.- Sier vi ja til ett, må vi si ja til mange. Derfor er dette så viktig, sier Sødal.

Hans partifelle, varaordfører Jørgen Kristiansen, sier dette:

— Vi ønsker at Kvadraturen skal vokse fra 6500 til 15.000 innbyggere, og da må vi våge å strekke oss litt i høyden.

Alternativene:

Lunde-familien ønsker egentlig å bygge to blokker på seks etasjer og ett høyhus på 18 etasjer på sin tomt på Tangen. Det er allerede klart at dette blir politisk avvist.

I bystyret i dag vil ett av to skje:

De to blokkene, pluss høyhus på 15 etasjer blir vedtatt.

Eller:

Det bir vedtatt at både de to blokkene og "høyhuset" må bygges i seks etasjer.

Samtidig skal høyhus konsekvensutredes og avgjørelse om det tas senere.

Begge disse løsningene sikrer et åpent kvartal med grøntareal der Agder Energis bygg på Tangen nå ligger. Dette er tomten Lunde vil bygge på.

Lunde Holding har imidlertid varslet at de ikke kan forholde seg til et åpent kvartal hvis de ikke får lov til minst 15 etasjer. Ryker høyhuset, vil Lunde tette igjen kvartalet med et Pentagon, av økonomiske grunner.

Folkeavstemning

Mange i bystyret sier de er svært spente. KrF er delt. Ap vil gå inn for seks etasjer og vente med å si ja eller nei til høyhus til man har en faglig utredning. Frp og Pensjonistpartiet vil ha 18 etasjer. Høyre er delt. Småpartiene kan bli avgjørende.

— Jeg vil ha folkesavstemning om høyhus i eller rundt Kvadraturen. Dette er så viktig for byen at innbyggerne bør svare ja eller nei, og det kan de gjøre i forbindelse med lokalvalget neste år, sier Vidar Kleppe, som kan komme på vippen.

Han vil foreløpig ikke si om han er for eller mot høyhus.

Det eneste sikre i øyeblikket, er at forslaget om folkeavstemning ikke får flertall.