I fjor sommer gjennomførte de fire litauerne en rekke boliginnbrudd i Agder, Telemark, Vestfold og Rogaland. 14 av innbruddene skal ha skjedd på Sørlandet, hovedsakelig i Søgne, Kristiansand og Grimstad.

Tre av de tiltalte nektet straffskyld da saken gikk for Aust-Agder tingrett. Den fjerde, en 28 år gammel mann, la kortene på bordet da han forklarte seg.

— Jeg fikk ikke jobb, og en bekjent sa til meg at det finnes noen operasjoner man kan gjøre. Som at man kan bryte seg inn i hus, sa han i retten.

Dømt for 18 innbrudd

28-åringens tilståelse førte til at han fikk en mildere straff enn de tre andre. To av dem ble dømt til fengsel i fire år, mens den tredje fikk tre års fengsel. 28-åringen slapp med fengsel i to år og sju måneder.

De fire ble også dømt til å betale over to millioner kroner i erstatning til ofrene og forsikringsselskapene.

De fire litauerne, som er 24, 28, 30 og 38 år gamle, skal ha operert to og to.

28-åringen og 30-åringen ble funnet skyldige i sju innbrudd, de fleste i Vestfold. De andre to ble dømt for elleve innbrudd.

Alt tyvegodset borte

Under innbruddene ble de stjålet gull, smykker og annet sølvtøy. Ifølge påtalemyndigheten ble det stjålet verdier for over 1,3 millioner kroner. Ingenting av tyvegodset er kommet til rette.

— Jeg vet ikke om godset er solgt videre. Men jeg fikk 22.000 kroner for alt jeg hadde tatt, sa 28-åringen i retten.

Ifølge politiet er det sannsynlig at tyvegodset har endt opp i byen Kaunas, hvor alle de fire tiltalte kommer fra.

28-åringen og 30-åringen ble pågrepet i Arendal 21. august i fjor. Bilen fikk kjøre videre, og spaning ført til at alle fire ble pågrepet i en leilighet i Skien.

I dommen fremgår det at de fleste som ble utsatt for innbrudd, ble oppringt i forkant. Samtlige innbrudd skjedde da beboerne ikke var hjemme.

— Vi har ikke sett liknende metode verken før eller etter at disse ble tatt, har politiadvokat Leif Aleksandersen tidligere opplyst til Fædrelandsvennen.

Bompasseringer

I bilen fant politiet flere mobiltelefoner, mange av dem med svenske kontantkort. I mangel av DNA og andre bevis som kunne knytte de fire til åstedene, har politiet brukt mye tid på å analysere teledata og bompasseringer. På bakgrunn av dette materialet mente politiet å kunne bevise at de tiltalte var i nærheten hver gang det skjedde et innbrudd.

Retten har i sin vurdering lagt vekt på utryggheten innbruddene har påført beboere og andre i nærområdet.

«I nærværende sak har kretsen av utrygge blitt utvidet ved at det i omfattende grad har blitt foretatt oppringninger til åstedenes nabolag. Særlig gjelder dette når det har blitt kjent at innbruddstyveri har blitt begått», skriver tingrettsdommer Jan Atle Hansen i dommen.