Jan Roger Olsen har landsdelens mest utakknemlige jobb akkurat nå. Som sykehusdirektør skal han snart ta stilling i striden om hvordan fremtidens sykehus på Sørlandet skal se ut.

Torsdag la lederen av Utviklingsplan 2030, Per Torgersen, fram anbefalingen om at landsdelens sykehus bør ligge i Kristiansand. Og at det billigste blir å bygge ut dagens sykehus på Eg. Nå er anbefalingen sendt ut på høring. Men den alle venter på å høre fra, er Jan Roger Olsen.

Som administrerende direktør for Sørlandet sykehus helseforetak er Olsen i utgangspunktet satt til å følge de faglige rådene. De rådene som etter nøkterne utredninger viser hvilke løsninger som vil gi innbyggerne i Agder det beste sykehustilbudet.

Men i sykehusmiljøet i Kristiansand er Olsen beryktet for å bøye seg for politisk press. Kombinasjonen av sinte leger, støyende politikere og ropende borgere i fakkeltog har i flere tilfeller ført fram for Arendals del. Fortsatt døgndrift ved barneavdelingen om sommeren er ett eksempel på det. Olsen har heller ikke lagt skjul på at det store oppmøtet i fakkeltoget i Flekkefjord nylig gjorde sterkt inntrykk på ham.

Og i rettferdighetens navn har han det ikke lett. En sykehusdirektør i dag er mer enn en direktør. Politikerne har abdisert fra sykehuspolitikken. Med den konsekvens at handlingsrommet – men også ansvaret – har blitt langt større for administrasjon og byråkrater.

Frustrerte fakkeltog-deltakere i Flekkefjord som ønsker å treffe en ansvarlig politiker, må i dag gå en lang vei. De kan nok kjefte på Jan Roger Olsen, men han må forholde seg til styret i Sørlandet sykehus HF, som er underlagt styret i Hele Sør-Øst. Som igjen styrer sykehustilbudet på Sør— og Østlandet for helsedepartementet, med Bent Høie på toppen.

I et slikt villniss av et system kommer frustrasjonsutsagn á la lederen i avisen Agder tidligere denne uka: «Vi finner oss simpelthen ikke i det som er i ferd med å skje.» Problemet for både avisen og alle andre som kjemper for sine lokalsykehus er at de ikke har noen å henvende seg til.

Bortsett fra Jan Roger Olsen. Som dermed også blir en politiker.

Så hva vil han falle ned på i denne saken? Tør han følge de entydige faglige rådene som prosjektleder Per Torgersens gruppe går inn for? I så fall vil han anbefale den største omstruktureringen av sykehusvesenet på Sørlandet i moderne tid. Det vil kreve et mot som ingen ansvarlige politikere hittil har vist, og som mange i sykehusmiljøet i Kristiansand ikke tror at Olsen heller har.

Eller vil han igjen finne en vei fremover som tar hensyn til den voldsomme motstanden i Flekkefjord og Arendal? Han kan uansett ikke hoppe helt bukk over de faglige anbefalingene. Dagens sykehusbygninger, særlig i Kristiansand, trenger betydelig oppussing og ombygging. Men både departementet og Helse Sør-Øst krever at alle større tiltak er forankret i en gjennomarbeidet strategiplan. Og Helse Sør-Øst krever at det foreligger en godkjent utviklingsplan for at Sørlandet Sykehus skal kunne få penger til investeringer.

Uansett hva Olsen velger, blir det galt, for noen. Trøsten er at det ikke er opp til Olsen å fatte den endelige avgjørelsen. Sykehusstruktur i Norge er en seig materie. Styret i Sørlandet sykehus HF samt Helse Sør-Øst er nevnt. I tillegg kommer en nasjonal helseplan fra helsedepartementet en gang neste år.

Grimstad-ordfører Hans Antonsen har rett i at det vil være umulig for landsdelen å samle seg om ett, stort sykehus i Kristiansand. Det vet de andre politikerne også. Derfor lar de byråkrater som Olsen bale med det.