KRISTIANSAND: – Det blir en stor og veldig spesiell dag for meg personlig. Jeg husker godt da jeg ble ordinært til prest for 25 år siden. Som den gang ønsker jeg at kirken jeg tjener skal være i fokus og at det blir en gudstjeneste til Guds ære, sier Stein Reinertsen.

Kongen på plass

Han skal holde prekenen under gudstjenesten i Domkirken søndag. Vigslingen skjer på Såmannssøndagen. Med HM Kong Harald til stede. For første gang holder Reinertsen preken med kongen som tilhører.– Det blir ekstra spesielt. Samtidig er Såmannssøndagen en fantastisk fin dag å holde preken på, selv om teksten denne gangen er litt uvant. Den er hentet fra Matteus 13 og handler om ugresset i åkeren. Prekenen er ferdig skrevet, men kan hende foretar jeg noen små justeringer før søndagen.

Første arbeidsdag

Reinertsen begynner i stillingen som biskop allerede søndag. Mandag starter første fulle arbeidsuke.

– Jeg kjenner på det store ansvaret det innebærer å være biskop. For meg representerer det en ny tjeneste og en ny oppgave, hvor mye handler om å vise omsorg og å være til inspirasjon, sier Reinertsen.

Riktig mann

Jan Olav Olsen, lederen i Agder og Telemark bispedømmeråd, gleder seg til vigslingsgudstjenesten søndag.

Kongen kommer: Kong Harald skal overvære søndagens vigsling i Kristiansand domkirke sammen med blant andre kirkeminister Rigmor Aasrud. Foto: Gr tt, Vegard

– Det er en stor begivenhet som markerer begynnelsen på noe nytt. Jeg kjenner meg overbevist om at Reinertsen er den rette til å bli vår biskop, og jeg ser dette som starten på en veldig god bispeperiode for vårt bispedømme og kirken som helhet.

Mange deltar

Olsen skal selv bidra under gudstjenesten. Det skal også en rekke andre med preses Helga Haugland Byfuglien i spissen. Blant deltakerne er domprost Bjarne Sveinall, sokneprest Aud Sunde Smemo, biskop Ole Christian Kvarme, biskop Solveig Fiske, biskop Robert Paterson i Den anglikanske kirke, biskop Sofie Pedersen i Den danske folkekirke, biskop Tapio Luoma i Den evangelisk-lutherske kirke i Finland og biskop Carl Axel Aurelius i Den svenske kirke.

– Det blir en seremoni preget av høytid, varme og omsorg, tror bispedømmerådsleder Jan Olav Olsen.

Sluttet selskap

Mens det er Kirkerådet som har hovedansvar for det som skjer i Domkirken, er bispedømmerådet vertskap for mottakelsen på Caledonien etter gudstjenesten. Her serveres lunsj til omkring 250 gjester. Det er satt av tid til seks hilsener under denne delen av arrangementet.

De som får ordet er kirkerådsleder Svein Arne Lindø, bispedømmerådsleder Jan Olav Olsen, fylkesmann Ann-Kristin Olsen i Vest-Agder, Dagfinn Høybråten, som er en av Stortingets visepresidenter og Sissel Hasleholm, som representerer prostene. Hun er prost i Arendal. Biskop Stein Reinertsen runder av mottakelsen på hotellet med sin hilsen.

Vigslingshelgen starter allerede lørdag ettermiddag med skriftemålsgudstjeneste kl. 17 i Domkirken. Både den og søndagens gudstjeneste kl. 11 er åpen for alle.

Sjekk listen over hvem som er invitert her!