GODT UTSTYRT: Med hjelm, skuddsikker vest ig våpen går politiet til aksjon. Foto: Sondre Steen Holvik
EVAULERING: Øvelsens forskjellige trinn gjennomgås i detalj etterpå. Hva gikk galt, hva var bra og hva var mindre bra. Foto: Sondre Steen Holvik
FLERE I LEILIGHETEN? Med våpenet hevet går politimannskapene gjennom rommene i leiligheten. Foto: Sondre Steen Holvik
PÅ VEI INN: Døra til leiligheten åpnes og mannskapene klar for å gå inn. Foto: Sondre Steen Holvik
SIKRING: Politimannskapene skaffet seg raskt oversikt over om det kunne være flere gjerningspersoner i rommet hvor det ble skutt. Foto: Sondre Steen Holvik
KLAR FOR INNSATS: Våpnene er klare til bruk under en væpnet aksjon. Foto: Sondre Steen Holvik
PÅ VEI: Politifolkene med beskyttelsesutstyr på vei opp trappene i Arbeiderforeningen. Foto: Sondre Steen Holvik
STABSSJEFEN: - Vi skulle gjerne øvd enda mer, sier overbetjent Austad Foto: Sondre Steen Holvik

Se bildegalleri fra øvelsen over!

KRISTIANSAND: Agder politidistrikt hadde i fjor 76 bevæpnede oppdrag. Minst 40 timer hver år skal polititjenestemennene som jobber i patruljetjenesten øve på hvordan slike oppdrag skal løses. De tomme lokalene i Arbeiderforeningen i Kristiansand er omgjort til øvelseslokale. — Lokalitetene er perfekt for oss, sier stabssjef Bård Austad.

Torsdag var langt over 20 tjenestemenn på øvelse.

Flere skudd i leilighet

"Vi har fått melding om at det er hørt flere skudd fra en leilighet i andre etasje i Arbeiderforeningen".

Se video av øvelsen til venstre!

Det var meldingen til de fire politifolkene som rykket inn i lokalene med øvelsesvåpen, hjelm og verneutstyr. På vei inn i lokalet hører de desperate rop om hjelp fra en kvinne. De hører flere skudd. Med skjold foran seg går førstemann inn i gangen til leiligheten. "Væpnet politi", ropes det. Mannskapene tar seg etter hvert inn i et rom. En "bevæpnet" desperado blir satt ut av spill, en skuddskadet kvinne blir tatt hånd om. Det gis beskjed om ambulansebehov.

Vil øve mer

Pulsen var høy hos politifolkene under øvelsen. De gjorde feil, påpekte instruktøren.

— Det er derfor vi øver. Norsk politi er blant de politifolk i verden som øver mest. Fem-seks dager i året skal de øve i våpenbruk og taktikk. Hvert år skal de skyte og treffe blink for å kunne få lov til å bruke våpen. Vi skulle gjerne øvd enda mer, sier overbetjent Austad.

— Politifolkene vil gjerne øve mer, men mer trening og mer øvelse går ut over den daglige tjenesten. For oss er det viktig å finne balansepunktet, understreker Austad.

Politiførstebetjent Audun Eide leder øvelsen i Arbeiderforeningen.

— Nærmest på dugnad har vi bygget oss noen brakker på Birkeland til øvelse. Overgangen til disse lokalene er stor. Arbeiderforeningen er perfekt for oss, men trenger nye lokaler når bygningen skal rives, sier Eide.

Erfaring viktigst

Politifolkene som arbeider i førstelinjetjenesten er viktige konfliktløsere. Derfor må det øves.

— Erfaring og opplæring er viktigere enn hjelm, skuddsikre vester og våpen. De beste politifolkene er de som sjelden behøver å bruke våpen, sier Bård Austad.

— Fordi de bruker andre redskaper enn de harde.

Selv om trening, øvelse og erfaring bidrar, er det likevel mange oppdrag der våpen er nødvendig.

— Det er sjelden vi løsner skudd, og det er sjelden noen løser skudd mot oss. Vi er imidlertid forberedt. I hver vaktregion i Agder politidistrikt er det til enhver tid patruljer som har forhåndslagret våpen, både enhåndsvåpen og tohåndsvåpen. Utgangspunktet er at det kreves tillatelse fra politimesteren for å ta våpnene i bruk. For oss er det viktig at prosedyrene håndheves, fremholder Austad.

Mulighetenes år

— 2013 blir mulighetenes år for politiet. Vi skal sørge for at vi utnytter de ressurser vi har. At ressursene finner hverandre, slik 22. julikommisjonen påpekte. - De mulighetene kan vi innfri gjennom bevisst ressursdisponering, god opplæring, trening og bevisstgjøring. Det er derfor vi øver, understreker Austad.

Noen trener mer

Noen politifolk trener mer enn andre. Utrykningsenheten, UEH, er den lokale utgave av beredskapstroppen i Oslo, eller Delta som den også blir kalt. UEH-enheten i Agder politidistrikt består av flere aksjonsteam og gruppe med ansvar for livvakt og eskorte av kongen, statsministeren og andre fremtredende personer.

UEH-enheten trener minst 1-2 ganger i mnd. De er spesialutdannet i forhandlingsteknikk og er blant annet skarpskyttere.