KRISTIANSAND: — Vi er overadministrert og har regulering på mange områder som muligens er bortlastet. Alle skal høres og rapporteres. Da stopper utviklingen. Vi har store muligheter for å redusere kostnader i Norge ved å redusere antall lover og regler ut fra hva som er best for samfunnet. Det vil gi store besparelser ved å redusere arbeidsløsheten, sa gründer Andreas K. L. Ugland (87) på Agderkonferansen onsdag.

— Jeg er nervøs for et system som er satt i gang hos myndighetene der det ikke skal brukes kunnskapen til dem med praktisk erfaring, men at vi kaster bort tid til å lese rapporter og slikt. Det norske folk stopper opp utviklingen ved å være opptatt av bok. Det er viktig å bruke vår praktiske sans til å forbedre virksomhetene og produktene, sa Ugland.

— Vi er kjent som et selskap med nye ideer, vi var problemløsere og fikk gjennom det samarbeid i utviklingsprosjekt. Det ga grunnlag for samarbeid og trivsel, sa Ugland.

Han mente bedriftene snarere burde få offentlig støtte for å ha folk i arbeid framfor å betale arbeidsgiveravgift.

— Jeg har en følelse av at svært mange politikere ikke følger med i utviklingen som foregår i verden. Ansvaret skyves over på de ansatte, men politikerne burde vært like ansvarlige som styret i aksjeselskap. Forventningene til fremtiden er veldig triste hvis vi ikke gjør noe. Nå brer det om seg en holdning om at en bare kan gå til nav, sa han.

— Jeg har spurt ministre om hvorfor er nødvendig å ha flere til styre Norge enn Sverige og Danmark. Fordi vi er dummere? Nei, jeg får bare høre at de skal rasjonalisere, men overadministreringen bar øker. Lyspunktet er at de yngre generasjonene ser meningsløsheten i dette, sa Ugland, og ergret seg over uttrykket "Å bruke penger som fulle sjøfolk".

— Vi må heller innføre et nytt uttrykk, "Å bruke penger som politikere", sa Ugland.

I sitt innlegg svarte næringsminister Trond Giske:

— Jeg er enig i at politikerne av og til kan bruke penger ukritisk.

— Vi har forenklet 3 mrd til nå, blant annet ved å fjerne revisjonsplikten for små bedrifter og ved å senke krav til aksjekapital fra 100.000 til 30.000 kroner, sa Giske, og minnet om at det i 2012 ble etablert 30.000 nye bedrifter i Norge, det meste noensinne, sa Giske.