TIL UTLANDET: Oda Høiesen (18) t.v og Martine Mjåland (18) t.h er sikre på at de vil studere i utlandet når de er ferdige på videregående. Her får de svar på spørsmålene sine fra Trine Ulseth fra Gateway College. Foto: Ida Kristine Søreng
LITE OPPMØTE: Tonje Taraldsvik fra Norges Kreative Fagskole melder om lite pågang under messa. I utgangspunktet var denne tegneveggen ment til de som besøkte utdanningsmessa, men Taraldsvik fikk selv utvikle tegneegenskapene i de roligste periodene. Foto: Kjartan Bjelland
FORNØYDE: Forsvaret var godt representert i Gimlehallen, og sesjonsoffiser Anne Lise Kvadsheim og sersjant Ole Bakker var fornøyd med oppmøtet. I bakgrunnen står major Aslak Berge. Foto: Kjartan Bjelland
UNDERHOLDNING: Stian Bringsverd Olsen fra Fana folkehøgskole blir underholdt av Yngve Beddari fra Pasvik folkehøgskole. Ikke alle standene hadde like godt oppmøte under utdanningsmessa i Gimlehallen. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Martine Mjåland (18) og Oda Høiesen (18) fra Kristiansand Katedralskole har tatt turen til Gimlehallen og standen til Gateway College. Begge to er fast bestemt på å reise til New York et semester.

– Det er en fin mulighet til å komme seg bort litt, og vi gjør det jo absolutt for opplevelsen, sier Høiesen.

Gateway tilbyr norsk høyskoleutdanning i utlandet, hvor man kan ta et semester eller et år i utlandet, for så å bygge på med en bachelorgrad her hjemme. Trine Ulseth er tidligere student, og står på stand for å svare på spørsmål fra nysgjerrige elever.

– Vi får spørsmål om alt mulig i løpet av en dag. Og selv om vi får mange henvendelser ser det ut til at de fleste allerede har bestemt seg, sier hun.

Gateway startet opp for 20 år siden, og har hatt en jevn økning søkere siden den gang.

– I 1993 hadde vi sju studenter som reiste. I dag sender vi ut mellom 1200 og 1500 studenter i året, sier leder for digitale medier i Gateway, Morten Aas.

Må avvise søkere

Espen Lode Tønnesen står på stand for Gostudy, et av det andre store selskapene som driver med utenlandsstudier. Han forteller at Gostudy har sett seg nødt til å ekspandere reisemålene fordi det å ta et semester eller år i utlandet har blitt så populært.

– I Sydney må vi rett og slett si nei til søkere fordi vi ikke har plass. Bali og Sydney er de desidert mest populære stedene å reise, sier han.

Og han er fornøyd med dagens oppmøte fra elevene:

– Det er alltid godt med trøkk her i Kristiansand.

Labert hos andre

Mindre pågang var det hos standen til Norges kreative fagskole. Charlotte Øveraas tror det har noe med at svært mange av de som kommer til Gimlehallen i dag er fra ungdomskoler.

– Det er litt tidlig å se etter studiested allerede i ungdomsskolealder. Vi hadde satt oss mål om å få ut nyhetsbrev til 50 nye elever, men nå er snart dagen over og så langt ligger vi på rundt halvparten, forteller hun.

Når Fædrelandsvennen går forbi Fana folkehøgskole sin stand er det ikke en elev å se. Stian Bringsverd Olsen sitter godt tilbakelent på en campingstol, og hører på gitarspill fra Yngve Beddari fra Pasvik folkehøyskole.

– Det er litt rolig nå ja. Men jeg har troa på at den beste måten å rekruttere på er å la ungdommen komme til oss, og at ikke vi løper etter dem. Jeg ser at de kommer bort og sniker litt når jeg ikke sitter her og passer på, sier Bringsverd Olsen.