— Jeg våknet av bjellene og ble ganske irritert. Jeg skjønte ikke hvem som bråkte med sånt. Men så sto jeg opp og så et noe uvanlig syn utenfor, sier Tonje Tjeldnes til Fædrelandsvennen.

På parkeringsplassen nedenfor leiligheten til Tjeldnes i Kjerrheia var også de to kyrne.

— Jeg har aldri sett noe slikt her før. Heldigvis kom det ikke kumøkk på parkeringsplassen vår, sier 21-åringen lattermildt.

To kyr, eller okser, gikk løs i boligfeltet i Kjerrheia mandag formiddag. Foto: Tonje Tjeldsnes

Episoden skjedde ved 09.20-tiden mandag formiddag.

Filmet kyrne

Yasser Mumtaz holdt på å lage seg kaffi da han så de to oksekalvene utenfor vinduet.

— Det var et veldig uvanlig syn. Jeg merket noe i sidesynet, snudde meg, og så ei ku, av alle ting! Det var to kuer som gikk utenfor. Det er ikke noe som skjer hver dag. Men så lenge de ikke stanget i biler eller gjerder gjorde det ikke noe. Heldigvis rakk jeg å filme dem slik at jeg kunne dele klippet med venner, sier Mumtaz, som publiserte videoen på sin Facebook-profil.

- Løp mot hovedveien

— Dette er min første opplevelse av gård selv om jeg ikke bor nær noen gård. Det nærmeste blir vel på Møvik, forteller Tjeldnes.

- Hvor ble det av kyrne?

— De gikk ganske nær døra vår, og da kom det en som jaget dem. Da løp de ned mot hovedveien i Lumberkrysset. Siden har jeg ikke sett dem, sier Tjeldsnes og legger til:

— Det sto en mann utenfor som snakket i telefonen, så jeg antok at han ringte og meldte fra om kuene. Det ble uansett en god start på dagen for min del. Jeg håper de kom seg trygt hjem, sier hun.

Politiet varslet

Operasjonsleder Geir Andersen i Agder politidistrikt forteller at de ble varslet om de to kalvene mandag formiddag.

— Vi fikk en melding klokka 09.21 om at to okser gikk løs i området ved Kjerrheia 10, men vi hadde ikke kapasitet til å se på det, sier Andersen.

— Jeg regner med at vi hadde fått flere meldinger hvis kyrne fortsatt var ute og gikk. Vi får satse på at de er tilbake der de hører hjemme.

Nesten naboer

Etter en liten ringerunde ble det klart at kyrne slett ikke hadde gått så langt. De bor bare et steinkast unna.

— Det stemmer at jeg har to stutekalver som har tatt seg en liten runde i dag. Folk er ikke så vant til at det er dyr i nabolaget der, men kalvene bor på gamle Fiskå gård i Kirsten Flagstads vei 2, forteller eieren Truls Hugo Hermansen til Fædrelandsvennen.

- Hvordan kom de seg ut?

— De bor ute hele året, men kom seg ut av gjerdet på egenhånd. Det er et lite stykke på fire meter hvor det ikke er strøm på, og der kom de seg ut. De har nok vært på sin siste tur, for mandag skal de til slakt. Det er jo litt trist.

Han forteller at de to kalvene er oksekalver som begge er ett år gamle. Navn har de også.

— De heter Odd Sverre og onkel Reidar. De er to gutter i sin beste alder. Til vanlig er de inne på en heigård som heter Flandestad i Vennesla, men det er det så mye snø at jeg har tatt de ned. De går nede på Fiskå nå om vinteren.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!