Sånn så det ut på Lauvås i Hægeland søndag. Og sånn blir det seende ut hver eneste dag i minst en uke til. Foto: Raymond Lunde
Mange koste seg i sola i Tresse søndag. De kan kose seg mer. Finværet skal fortsette i minst ei uke. Foto: Birgitte Vaksdal

— Nå har jo sola begynt å varme godt også. De neste ti dagene ser vi bare sol og fint vær. Det blir veldig flott vær, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga til Fædrelandsvennen søndag.

Han vil ikke love noe lenger fram, men erfaringsmessig er slike blokkerende høytrykk som nå bygger seg opp 0ver Storbritannia, svært stabile.

Også neste helg er det meldt nydelig vær i sør. Dette bildet er tatt i Evardalen søndag. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Høytrykket kan, jeg understreker kan, bli liggende lenge. Det er ikke uvanlig, sier vakthavende meteorolog, Per Egil Haga til Fædrelandsvennen.

Høytrykket vil blokkere for lavtrykk mot Sør-Norge. Lavtrykkene fra vest vil bli presset nordover mot røndelag og Nord-Norge. Trist for dem, greit for oss.

Helt til vinterferien?

— Kan dette finværet vare helt inn i vinterferien som begynner om tre uker?

— Vi har ikke varsler så langt fremover. Det kan skje. Men det er minst like sannsynlig at det ikke skjer. Som sagt er høytrykket sterkt og stabilt. Våre prognoser går fram til 10 februar. Vi ser ingen skyer som truer sørlandskysten fram til da. Hva som skjer etterpå, vet vi ikke noe om, sier Haga.

Kaldt og tørt

Sola har begynt å varme godt igjen. Nå lover meteorologen solskinn i minst en uke fremover. Foto: Birgitte Vaksdal

Akkurat nå er det er lavtrykk øst for Skandinavia som sender tørr og klar nordavind nedover til Agder.— Dermed blir det sol og noen få kuldegrader hver dag utover uka. Om nettene kan det komme ned i 10-15 kuldegrader litt inn i landet. Ikke sprengkulde, men flott vintervær, sier Haga.

Mildere og tørt

Fredag snur vinden på vest. Da har høytrykket over de britiske øyer tatt over styringen av luftstrømmene over Agder. Været fortsetter med tørr klarvær, men lufta blir noe varmere enn før.

— I helga blir det varmegrader på dagtid ved kysten og noen kuldegrader i fjellet. Det kan bli en veldig flott helg, sier Haga.

Disse svanene aner ikke at vi går mot drømmeuke. Kaldt og tørt og flott vintervær både ved sjøen og på fjellet. Foto: Birgitte Vaksdal

— Så de som går noen få turer på ski om året, bør benytte uka og helga som ligger foran oss?- Absolutt. Det blir en flott uke, sier Haga.

Drømmehelg i vente

- Vi har hatt drømmehelg, sier du at vi får drømmeuke?

— Jada, du kan godt bruke begrepet drømmeuke,

Sørlandet, altså!