I et leserinnlegg skriver fire arendalspolitikere med ordfører Einar Halvorsen i spissen dette:

«En beslutning om å omgjøre sykehuset i Arendal til et såkalt nærsykehus vil resultere i et politisk jordskjelv. Høyre med fylkesordføreren og ordfører i Arendal har ikke noe annet valg enn å sørge for at overordnet myndighet nullstiller vedtaket. Helseminister Bent Høie kan umulig akseptere at et sykehus for 93.000 mennesker, et tall som vil øke til 112.000 om femten år, skal fratas helt nødvendige kirurgiske og medisinske vaktordninger.»

Her er hele leserinnlegget:

— Truer dere med Høie?

— Nei, det gjør vi ikke. Men han har sagt at det trengs 60-80.000 pasienter for å beholde akuttfunksjon, og det er ikke det som er konklusjonen i Utviklingsplan 2030. Der foreslås det å fjerne akuttfunksjonen i Arendal, selv om vi har pasientgrunnlag nå på 93.000. Les mer

Høie

— Ettersom Høie ikke grep direkte inn i sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund, hvor stor er sannsynligheten for at han vil gjøre det i Agder?

— Det kan jeg ikke svare på, men da helse- og omsorgskomiteen fra Stortinget besøkte sykehuset i Arendal, oppfattet jeg det slik at de ikke ville gå med på at tunge funksjoner som som pci-senteret blir overført til Kristiansand, sier Halvorsen,

Så dersom sykehusstyret gjør et vedtak som er i nærheten av det prosjektleder Per Togersen har anbefalt, å erstatte sykehuset i Arendal med et nærsykehus, så vil arendalspolitikerne aksjonere, i følge Halvorsen.

PCI-senteret

— Da vil vi bringe saken inn for Helse Sør-Øst, departementet og eventuelt statsråd Bent Høie, sier Halvorsen. Selv om det ikke står konkret i Utviklingsplan 2030 at infarktbehandlingen ved pci-senteret skal legges ned og overføre til Kristiansand, frykter austegdene det vil bli konsekvensen dersom akuttfunksjonen fjernes.

— Dere påstår i innlegget at det faktisk er helt unødvendig at sykehusstyret gjør et vedtak 5. februar for å få låne penger til et nytt psykiatribygg til 750 millioner kroner. Hvordan kan du underbygge det?

— Det er ut fra de signalene vi har hørt. Jeg har ved flere anledninger bedt om å få se dokumentet som viser at det er nødvendig med et vedtak for å få penger, men jeg har ikke fått det.

Les mer:

Sykehusdirektøren

— Hva tenker du om at sykehusdirektør Jan-Roger Olsen ved en rekke anledninger har brukt det som et hovedargument for et styrevedtak 5. februar?

— Vi har etterlyst det dokumentet i flere sammenhenger, men ikke fått det. Det er ikke nødvendig med endelig godkjent sykehusplan for sykehuset for få låne penger.

Dere skriver også:

Gjennom de 14 siste årene har sykehusledelsen gradvis svekket tilbudene på SSA, for å styrke sykehuset i Kristiansand . I hvilken grad tror du hensynet til kvaliteten på det samlede helsetilbudet på Sørlandet har vært motiv for dette?

— Jeg tror hensynet til kvaliteten har vært viktig, men her er det forskjellige vurderinger ute og går, sier Halvorsen.

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar.