VALLE: — Vi er veldig glade for at Jan Wojtaszek er tilbake. Det var han som bygde anlegget og som kjenner Brokke Alpinanlegg ut og inn. Det er han som kan drifte det på en optimal måte, sier Svenn Brokke i styret for Brokke Alpinanlegg AS til Fædrelandsvennen.

Da Wojtaszek trakk seg tilbake for tre år siden for å pleie sin syke kone, overtok Brokke som daglig leder.

— Det var ikke mitt ønske, men det gikk da, det også, sier han.

Den ekstreme snøvinteren for to år siden var tøff, men siste års vinterferie og påskeferie var «all time high,» ifølge Brokke.

Brokke skianlegg gikk konkurs i fjor etter at de tapte en momssak mot skattemyndighetene, og fikk regning på 12 millioner kroner.

Driftsselskapet hadde imidlertid pant i skianlegget, og åpnet som vanlig da snøen kom. Det skal de også denne vinteren.

Starter snøproduksjon i november

— De milde vintrene er en utfordring, men nå skal vi oppdatere snøkanonanlegget slik at vi kan produsere snø i så høye temperaturer som minus fire grader, sier Jan Wojtaszek.

— Vi tar sikte på å produsere snø i november og åpne til jul, sier han.

Før dette er det kontroll av heiser og stoler med vaiere og hjul og fester som må gjøres. Selv om Wojtaszek ble hofteoperert for fire måneder siden springer han opp og ned 14 meter høye master med utstyr under armen. 66-åringen er høyt og lavt i anlegget i sensommervarmen for å gjøre alt klart til vinteren.

— Ingen har dødd av litt fysisk aktivitet, sier han.

Også i år blir det satsing i Brokke Alpinsenter. Her fra en solskinnsdag i april i fjor. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Få kjenner alpinanlegg og bakker bedre enn Jan Wojtaszek. Han drev alpinanlegget på Byglandsfjord i fem år, helt til snøen sluttet å komme der. Så ble det sju år som leder av Hovden Alpinsenter, før han ble hentet til Brokke for å bygge alpinsenter der i 2004. Der var han i ni år, før han i 2013 sluttet for å ta seg av sin kone før hun døde.

Terrengparken viktig

— Men nå er det godt å komme tilbake, sier Wojtaszek.

Han har allerede fått mange positive henvendelser i så hensende. Folk liker å ha en kjent person å forholde seg til gjennom flere sesonger.

Brokke Alpinsenter har en høydeforskjell på 230 meter, en treseters stolheis, to trekk og en terrengpark.

— Jeg vil nesten si at terrengparken er det aller viktigste. De unge ski- og brettentusiastene ønsker stadig bedre og tøffere utfordringer. Det klarer vi å gi dem, sier han.

- Hvor mange ansatte er dere ved anlegget når dere er i gang?

— I høysesongen er vi 12 ansatte. Vi tar som sagt sikte på å åpne til jul. Vi vil ha åpent i helger, én dag i uka og i vinter- og påskeferien, sier Wojtaszek, som foreløpig har tegnet kontrakt med Brokke Alpinsenter bare for denne sesongen.

— Til våren bærer det hjem til Søgne og seilbåten, sier han.