— KrF mener det er svært alvorlig dersom det viser seg at justisminister Anders Anundsen (Frp) har feilinformert Stortinget. Det er også bakgrunnen for fredagens høring, sier Grøvan.

KrF-representanten fra Vest-Agder er medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen som fredag har lagt opp til en maratonhøring. Før statsråden forklarer seg mot slutten av dagen, skal blant andre Advokatforeningen, generalsekretær Ann-Margit Austenå i Norsk forening for asylsøkere (NOAS), sjef for Politiets utlendingsenhet (PU) Kristin Ottesen Kvigne og tillitsvalgt Geir Pettersen utspørres. Det samme skal politidirektør Odd Reidar Humlegård og tidligere statssekretær Pål Lønseth (Ap).

Justisminister Anders Anundsen vil fredag bli grillet i høringen til kontroll- og konstitujonskomiteen. Foto: Kjetil Reite

Fra Justis— og beredskapsdepartementet stiller i tillegg til statsråden statssekretær Himanshu Gulati.

Flere sendt ut

— Justisminister Anders Anundsen har sagt til Stortinget at det ikke lengre skal prioriteres å sende ut familier med barn som har bodd lenge i Norge. Vi vil finne ut om politiet har oppfattet prioriteringsendringene. Tallene viser nemlig en økning i utsendelser av familier med barn som har bodd flere enn fire år i landet, sier Grøvan.

Stortingsrepresentanten fra KrF mener det er kritikkverdig dersom departementet i iveren etter å nå måltallet for antall utsendelser har sett bort fra advarsler som at det er farlig for barn å bli sendt tilbake til blant annet Afghanistan.

Selv om Grøvan ikke utelukker mistillit, mener han det er viktig at statsråden får anledning til å uttale seg før det konkluderes.

— Jeg regner med at vi i Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil bruke to-tre uker på å behandle saken, og at saken først kommer opp for et samlet storting om et par måneder sier Grøvan.

Hans Fredrik Grøvan er spent på utfallet av fredagens høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Siv Dolmen

Hele saken om regjeringens politikk overfor asylbarn startet med at Bergens Tidende i begynnelsen av desember avslørte at de politiske føringene fra Justisdepartementet aldri ble formidlet fra Politiets utlendingsenhet (PU) og videre nedover i politisystemet. Hvorfor dette skjedde, er ett av punktene justisministeren må forklare.

— Urettferdig kritikk

Fremskrittpartiets medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Helge Thorheim, mener Venstre og Kristelig Folkepartis kritikk av justisminister Anders Anundsen i asylbarnsaken er urettferdig.

— Både KrF og Venstre har gjennom samarbeidsavtalen fått anledning til å påvirke regjeringens politikk. De vil være samarbeidspartier, men det er likevel greit om de er litt irritert, sier Thorheim.

Til Stortinget har Anundsen sagt at asylpolitikken har blitt endret i tråd med samarbeidsavtalen med støttepartiene Venstre og KrF.