Skriv din mening nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Kritikken i går kom da Agder Journalistlag inviterte til åpent debattmøte om Fædrelandsvennen som tabloidavis.

— Hvorfor er avisen blitt så opptatt av hva folk vil ha, spurte Magnus Andreassen, en av nær 150 fremmøtte.

Han advarte:

  • Dere må selv sette dagsorden. Dere kan lage avis. Men fortsetter dere å spørre hva folk vil ha, ender dere opp som Se og Hør.

Da hadde sjefredaktøren fortalt om brede leserundersøkelser, som utvetydig konkluderer med ønske om mer nærstoff.

Harald Berglihn, journalist i Dagens Næringsliv, innledet med eksempler på førstesider av Fædrelandsvennen etter omlegging av format i fjor høst.

— Avisen hadde skrikende behov for medisinering ut av besinnelsens trygge bakevje før den ble tabloid. Problemet er at sjefredaktør Holmer-Hoven har bedrevet overmedisinering.

Berglihn sa at avisen, som tidligere ble debattert helt fra Betania til Telford pub, nå omtales med oppgitthet.

Etterlyste

— Hva har skjedd? Skal lesere vinnes tilbake med kuriøse saker? Har selvstendige tanker blitt borte i tabloidtåka? Hvor er det blitt av de gode nyhetssakene?

Finn Holmer-Hoven svarte at det er forskjell på å være leserstyrt og leserorientert, at det er vanlige folk og ikke er professorer eller politikere som er rådspurt, og la til:

  • 70 prosent av våre lesere er fornøyd etter omlegging av format. Bare ni prosent er misfornøyd. Men vi har vært tabloid i bare fire måneder, og søker fortsatt etter den gode formen. Kan hende har vi for dårlig trøkk på nyheter. Vi skal bli bedre.

Elise Seip Tønnessen, førsteamanuensis i kommunikasjons- og mediestudier ved HiA, sa at endring av innhold ikke har hatt med nytt format å gjøre.

— Jeg har merket meg dette de siste par årene: Profilen er borte. Jeg må lete etter stoff som gir meg noe. I dag spriker avisen i alle retninger.

Stein Gauslaa, sjefredaktør i Agderposten synes konkurrenten i Kristiansand nå preges av bursdager og nærstoff.

Råd

  • Dere er virkelig gode når dere kliner til. Mitt råd er klarere prioritering av nyheter.

I salen reiste Kjell Hansen seg og sa at han heller vil ha en avis som opprører og irriterer, enn en avis som digger nyheter.

— Hvor er alle de gode journalistene blitt av? Undret han.

Tor-Bjørn Mosvold sa det slik:

— Kompliment til avisen for Rondtforbi. Men jeg er luta lei alle kunngjøringene om bursdager. Og legges dødsannonsene ut på internett, er det ikke mange grunner til å holde avisen.

Eneste kjærlighetserklæring kom fra Helge Refsnes:

— Jeg elsker Fevennen. Jeg liker variasjonen i stoff. Og fjesene til bursdagsbarna er jo ulike hver dag!