OSLO: — Nå kan du angre, humrer Klungland til Skumsvoll i Stortingets vandrehall.

Begge er nettopp blitt klar over den andres rolle i forhistorien til Klunglands politiske engasjement. Som for alvor ble tent i 1989. 26 år gamle Rolf Terje Klungland var leder for fotballgruppa i Feda I.L. Det store prosjektet var å få en egen fotballbane til bygda. Slik at de skulle slippe å kjøre helt til Kvinesdal for å spille.

Reagerte

Feda, med Klungland i spissen, kjempet for å få banen lagt til Orrekjerra, et lite stykke inne i landet. Men de møtte tøff motstand fra administrasjonen, med kommunens tekniske sjef i spissen.

Han ville ha banen like ved sjøen, i Sandebukta. Klungland og hans fotballkamerater reagerte sterkt.

De mente dette var uholdbart på grunn av sterk solgangsbris og mange baller på sjøen.

Derfor ble de enige om å presse på de politiske partiene i kommunestyret. Klungland fikk i oppgave å bearbeide Ap.

— Men jeg syntes ikke jeg kunne troppe opp hos Aps kommunestyregruppe uten å være medlem. Så jeg meldte meg inn, og gjorde nok også et nummer av medlemskapet da jeg argumenterte for vår baneløsning, sier han.

Og argumentene ble funnet tunge nok til at Aps gruppe snudde. I dag ligger fotballbanen i Orrekjerra.

I all verden

For et par uker siden kom Klungland og stortingskollega Henning Skumsvoll i prat om fotballbanen på Feda.

— Da jeg fortalte at det var grunnen til at jeg meldte meg inn i Ap, svarte Henning: «I all verden. Det var jo jeg som var teknisk sjef», flirer Klungland.

Og Skumsvoll bekrefter historien.

— Jeg husker saken godt. Men hadde jo ingen idé om at han meldte seg inn i Ap på grunn av den. Hadde jeg bare visst det, kunne jeg jo forsøkt å påvirke ham i en annen retning, smiler Skumsvoll.

Men kampen mot teknisk sjef Skumsvoll ble startskuddet på Klunglands politiske kometkarriere.

Bare to senere satt han i fylkestinget. Og etter to nye år tok han sete på Løvebakken.

  • Veldig tilfeldig. Jeg havnet på rett sted til rett tid ut fra alder, geografi og kjønn. Men jeg kan jo takke Henning Skumsvoll for at jeg meldte meg inn, konkluderer Klungland.

— Ja, vi har jo i alle fall et veldig godt personlig forhold. Den politiske overbevisningen er det vel for sent å gjøre noe med nå, humrer Skumsvoll.