Magdalena Holen (16) og Kaja Karlsen (16) forteller at de tenker på klesmerker når de handler tøy. Foto: Espen Sand
F.v: Hanna Svardal (17), Dag André Haugland (17) og Marthe Svardal (17) Foto: Espen Sand

Er det riktig å kjøpe jakker til 7000 kroner? Si din mening i kommentarfeltet.

MANDAL: — De unge i dag ønsker å ha det alle liker, og nesten alle har dyre jakker i dag. De kan gjerne koste opp mot 7000 kroner, og merkene Svea og Canada Goose er de mest populære, mener Kaja Karlsen (16), elev ved Mandal videregående skole.

Torsdag tok Fædrelandsvennen en prat med elever ved skolen i Mandal. Vi ønsket å finne ut hva slags trender de unge velger og om de opplever et press til å gå med dyre klær.

Bykultur

— Dyrt tøy gir på en måte status, mener Hanna Svardal (17) fra Konsmo.

Hun opplevde at motepresset ble betydelig tøffere da hun begynte på skole i Mandal.

Magdalena Holen (16) og Kaja Karlsen (16) forteller at de tenker på klesmerker når de handler tøy. Foto: Espen Sand

— Det var først da jeg kom til Mandal fra bygda at jeg merket presset på dyrt tøy, sier hun.Anisa Noori forteller at klær er en av hennes lidenskaper. I klesskapet finnes to populære og rådyre jakker.

Velger populære merker

— Jeg har to jakker av merket Canada Goose hjemme. Den ene kostet seks tusen kroner, og den andre sju. Når jeg er på handletur, er jeg opptatt av de merkene som er "in". Sist kjøpte jeg ei blå skjorte av Ralph Lauren til 900 kroner, sier Noori fra Vigeland i Lindesnes.

Ledelsen på skolen i Mandal merker at elevene fokuserer på klesveien.

— Elevene er veldig opptatt av tøy, og det er vel ikke noe nytt. Jeg opplever at flere går penere kledd i dag, men at også retro er populært. Jeg opplever ingen mobbing på bakgrunn av klesstil, sier Oddvar Håland, rektor ved Mandal videregående skole.

- Ikke unaturlig

Ingun Grimstad Klepp, etnolog ved statens institutt for forbruksforskning, har klær som sitt spesialfelt. Hun mener vi generelt sett bruker mindre penger på klær i dag enn på 50-tallet.

— I forhold til hva vi tjener, er klær rimeligere enn på 50-tallet. Derfor er det ikke unaturlig at ungdom går med dyre klesmerker, sier Klepp.

Avisen Budstikka har gjennomført en spørreundersøkelse blant 400 10. klassinger fordelt på 16 ungdomsskoler i Asker og Bærum. Resultatene viste at ni av ti elever svarer at det er viktig for ungdom å gå med riktige klær, mens seks av ti mener dette er viktig for å være populær.

Få forbruksarenaer

— Voksne har enormt mange forbruksarenaer, mens ungdom kun har noen få, som for eksempel mobiltelefoner og klær. Klær betyr mye i forhold til den statusen man har i den sosiale arenaen, og hvordan man blir betraktet i samfunnet. Kroppen til en ungdom forandrer seg raskt, noe som betyr at man skifter ut tøy raskere enn en voksen, sier Klepp.

I mai ble det gjort en nasjonal undersøkelse i ungdomsskolene, hvor elevene ble spurt om hva som gir status. I Mandal svarte 44 prosent av 522 elever fra Vassmyra og Blomdalen ungdomsskole, at moteriktige klær gir høy status.

Elevene i Mandal mener at kun ærlighet, bra utseende, flink i idrett og skoleflink gir høyere status enn moteriktige klær. Guttene mente klesmote var enda viktigere enn jentene.

Frykter klassesamfunn

— Motepresset blant unge har økt, noe jeg opplever det som negativt. Mange kan nok se ned på folk som går med billig tøy, og jeg frykter at det blir klasseforskjell blant unge i fremtiden, sier Jens Homestad, leder av Mandal Barne- og Ungdomsråd (BU).

Homestad har ikke selv opplevd mobbing på bakgrunn av klesstil, men har hørt om flere tilfeller.

— Det er en tendens til at dyre klesmerker gir status. Jeg har hørt om tilfeller hvor unge har blitt mobbet for ikke å gå med riktig tøy. Blant annet på internett, sier BU-lederen.

Han håper at skolene kan oppfordre elevene til å unngå de dyreste klærne når de handler i butikken.

Er det riktig å kjøpe jakker til 7000 kroner? Si din mening i kommentarfeltet under.