— Vi har av og til noen som prøver å stjele hos oss. Det vanligste er par som later som de prøver gifteringer, men som stikker fra butikken mens de prøver dem. Da er det litt morsomt at prøvene er lagd av plast. For en stund siden hadde vi også en som prøvde å stjele en klokke. Han kom vel nøyaktig 20 meter før han tilfeldigvis løp rett i en vekter, sier Mari Uldal, somjobber på Bjørklund Sørlandssenteret.

Fædrelandsvennen møter henne en travel førjulsdag. Med mange folk i butikkene øker også antall tyverier.

— Det er mye tyveri og nasking hele året. I juletiden er det flere folk i butikkene, som gjør at det totalt sett blir mer tyverier. Det er kanskje sporadisk mer nasking før jul, sier Petter Sandell, som er leder for allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

Han tror imidlertid ikke folk stjeler mer fordi det er juletid og noen mangler gaver under treet.

Store summer forsvinner

Ruben Storevold. Foto: Vegard Damsgaard

Senterleder på Sørlandssenteret, Ruben Storevold, har ikke klare tall på om det er mer svinn i butikken når juletiden nærmer seg. Han har hørt historiene om at flere stjeler fremfor kjøper julegaver, men er usikker om påstandene stemmer. Totalt sett er det store summer som forsvinner i løpet av året.— Rapportene vi har fått tyder på én to til tre prosent av den totale omsetningen forsvinner på grunn av nasking og tyveri. Det blir en god del når man har en omsetning på nesten to milliarder, sier Storevold.

Han sier det er mye folk på Sørlandssenteret og i butikkene generelt i juleperioden. Med mye kunder, er det mindre oversiktelig i butikkene og lettere for tyvene. Av den grunn har Storevold bedt butikkene være ekstra observante i perioden.

— Vi prøver å forebygge mot butikktyveri, og vi har nettopp hatt kursing med sikkerhetsselskapet om hvordan man skal se hvem som stjeler, typiske teknikker som brukes, sier senterlederen.

Kylling under hatten

Vekter Inge Marcussen sier jobbens hans først og fremst er å forhindre tyverier. I løpet av dagen går vekterne mye, og ifølge Marcussen viste en kollegas skritteller forleden 14.000 på én dag. Foto: Torgeir Strandberg

Vekter ved Sørlandssenteret, Inge Marcussen, sier hans viktigste oppgave er å være synlig i korridorene.— Arbeidet som vekter handler 90 prosent om tilstedeværelse, en mann i uniform driver mest forebyggende mot tyveri. Det er sjeldent man ser noen som stjeler, sier Marcussen.

Det blir noen patruljerunder i korridorene for vekteren, som sier skrittelleren til kollegaen på én dag viste 14.000. Ifølge Marcussen ser man mye rart i løpet av en dag i gangene på senteret.

— Den merkeligste historien jeg har hørt om er mannen som stjal en frossen kylling under hatten. Han ble så nedkjølt at han besvimte mens han fortsatt var i butikken. Den er nesten for god til å være sann, sier Marcussen.

Mari Uldal er glad for at vekterne er synlige og patruljerer gangene.

— Vi føler oss jo ekstra trygge når vekterne ofte går forbi butikken, sier hun.