AUDNEDAL: Hvert år kåres Norges beste kommune av ukeavisen Kommunal Rapport. Gjennom det avisen kaller Kommunebarometeret sammenliknes landets kommuner, basert på til sammen 47 sentrale nøkkeltall fra fem sentrale sektorer. Hensikten er å gi en lettfattelig og tilgjengelig oversikt over hvordan kommunene driver.

Av kommunene i Agder er det Audnedal som er den store vinneren. Kommunen med 1670 innbyggere ligger på en sjetteplass på landsbasis, og er den eneste Agder-kommunen inne på topp ti. Nestemann ut fra Sørlandet er Mandal og Marnardal, på henholdsvis 20. og 28. plass.

Barometeret består av målinger av de fem sektorene grunnskole, pleie/omsorg, barnevern, barnehage og økonomi.

Noen av de 47 kriteriene er andelen fagpersonale i pleie-og omsorgssektoren, gjennomsnittlig stønadslengde for mottakere av sosialhjelp i alderen 18-24 år, og andel ansatte med fagutdanning innen skole og barnehage.

Den dårligst plasserte kommunen i Agder er Birkenes. Helt ned til 387. plass må du før Birkenes dukker opp. Verd å nevne er også Sirdal og Bykle, som tar henholdsvis første-og andreplass på landsbasis i kategorien pleie/omsorg.

Topplassen på listen over Norges beste kommune, ifølge Kommunebarometeret, er delt mellom Høylandet i Nord-Trøndelag og Lom i Oppland. Sisteplassen tar Hammerfest i Finnmark.